RYMDEN

Trött på att surfa runt på Google Earth? Testa Mars i stället

En interaktiv karta av Mars med utmärkta platser på planeten.
En ny interaktiv karta låter användare ta en närmare titt på den röda planeten.

En ny interaktiv karta låter dig undersöka den röda planeten som aldrig förr. Kartan är skapade av 110 000 sammanslagna bilder.

Publicerad

En interaktiv karta skapad av tusentals bilder från rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) låter både forskare och privatpersoner undersöka den röda planeten i detalj. Kartan är skapad på Bruce Murray Laboratory for Planetary Visualization vid Caltech.

Nasas MRO har varit i omlopp runt Mars sedan 2006 och är bland annat utrustad med kameran CTX som tar svartvita bilder av planeten. Det är 110 000 bilder tagna av CTX som slagits samman för att skapa den interaktiva kartan, något som tog över sex år.

– Jag ville ha något som är tillgängligt för alla. Skolbarn kan använda det här, min mamma som precis fyllt 78 år kan använda det här. Målet är att sänka barriärerna för människor som är intresserade av att utforska Mars, säger Jay Dickson, bildbehandlingsforskare och chef på Murray-laboratoriet, i ett pressmeddelande.

Nedslagskratrar utmärkta på Mars.
Kameran CTX ombord på Mars Reconnaissance Orbiter är särskilt bra på att hitta nedslagskratrar som de på bilden.

Varje pixel är 25 kvadratmeter

Sammanlagt består bildmosaiken som utgör kartan av 5,7 biljoner pixlar, och varje pixel motsvarar 25 kvadratmeter. Det gör att kartan är den mest högupplösta bilden på hela Mars som någonsin skapats.

Bilderna har till största del slagits samman av en algoritm som matchat ihop olika bilder. 13 000 bilder som algoritmen inte klarade av har dock lagts in för hand.