RYMDEN

Ny bild från Mars – ser ut som en björn

En stenformation som ser ut som en björn har fotograferats på Mars.
En stenformation som ser ut som en björn har fotograferats på Mars.

Nasas Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har tagit en bild av en stenformation som ser ut som en björn – på Mars.

Publicerad Uppdaterad
Illustration av Mars Reconnaissance Orbiter.
Illustration av Mars Reconnaissance Orbiter.

I en bild från planeten Mars tagen den 12 december 2022 återfinns en något udda stenformation. Nasas Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) verkar ha fångat ett björnansikte med sin kamera.

MRO har varit i omlopp kring Mars sedan 2006 och levererar fortfarande data tillbaka till jorden. De vetenskapliga instrumenten ombord rymdsonden inkluderar tre kameror, två spektrometrar och en radar.

Marssonden kan med sina kameror hjälpa till att välja passande landningsplatser för kommande rymdfarkoster. MRO har även varit med och tagit fram bevis på att rinnande vatten har funnits på Mats genom sina geologiska bilder.

Ansikte och mystisk port

Bilden som nyligen släpptes ser kanske ut som en björn, men den har helt naturliga förklaringar enligt Nasa. Det är helt enkelt inget mer än en V-formad kulle, två kratrar och en cirkulär spricka. Kullen som utgör nosen skulle kunna vara en gammal vulkan.

Det har tidigare publicerats bilder från Mars som blivit snackisar. Bland annat den mystiska porten som fångades av Curiosity och bilden av ansiktet på Mars som togs av rymdsonden Viking 1.