RYMDEN

Europa är med på den framtida rymdstationen Starlab

En rymdstation.
Illustration av Starlab.

Som tidigast kommer rymdstationen Starlab att vara i omlopp 2028. Stationen utvecklas av Airbus och Voyager Space, men nu är också den europeiska rymdorganisationen med på ett hörn.

Publicerad Uppdaterad

Den internationella rymdstationen ISS har varit i rymden i över 24 år och fler än 200 astronauter har varit där. Men den har inte så lång tid kvar, tanken är att den ska pensioneras 2030.

För att fylla det vakuum som kan uppstå efter ISS är det flera privata aktörer som har planer på egna rymdstationer. Vast Space siktar på rymdnärvaro i slutet av 2025, Axiom Space 2026 och Blue Origin under andra halvan av 2020-talet.

Nu har den europeiska rymdorganisationen Esa visat intresse för ett av de privata projekten – Starlab.

Starlab är en planerad privat rymdstation som ska utformas, byggas och drivas av bolagen Voyager Space och Airbus. Tanken är att stationen ska vara tillgänglig för rymdorganisationer, forskare och företag som vill testa eller utveckla särskilda tekniklösningar.

Under en sammankomst i Sevilla, Spanien, i november skrev Esa under en promemoria med de två bolagen angående den framtida rymdstationen som tidigast kommer att vara i rymden 2028.

Esa vill säkra europeisk rymdnärvaro 

Avtalet ringar in parternas intentioner om att driva forskning och teknikutveckling i omlopp runt jorden. Esa skriver i ett pressmeddelande att samarbetet initialt ska fokusera på att utforska möjligheterna för europeisk tillgång till rymden via Starlab.

De möjligheter som nämns är tillgång till rymdstationen för Esa och dess medlemsländer för astronautflygningar och forskning samt kommersiell verksamhet.

Esas generaldirektör Josef Aschbacher, Voyager Spaces vd Matthew Kuta och chefen över rymdsystem på Airbus Jean-Marc Nasr skrev under en promemoria i november.
Esas generaldirektör Josef Aschbacher, Voyager Spaces vd Matthew Kuta och chefen över rymdsystem på Airbus Jean-Marc Nasr skrev under en promemoria i november.

Det nämns också att en möjlighet för Esa är att utveckla ett transporteringssystem, alltså raketer och rymdfarkoster, för att frakta besättning och olika laster till den framtida rymdstationen.

– Esa uppskattar det transatlantiska industriinitiativet för den kommersiella rymdstationen Starlab. Våra team ser fram emot att arbeta nära Starlab-teamen här i Europa och i USA, säger Esas generaldirektör Josef Aschbacher i pressmeddelandet.