RYMDEN

Spacex siktar på ny uppskjutning av Starship  – världens största raket

Rymdraket som lämnar marken.
Starship sköts upp den 20 april.

Det första försöket i april slutade med en enorm explosion. Nu kan det återigen vara dags för Spacex att skjuta upp världens största raket.

Publicerad Uppdaterad

I en video från Spacex syns hur bärraketen Super Heavy och rymdskeppet Starship är staplade på varandra och till synes på redo för uppskjutning från bolagets anläggning Starbase i Texas. 

”Starship förbereder sig för uppskjutning så snart som den 17 november, beroende på slutligt myndighetsgodkännande”, skriver Spacex på X. 

Vattenkyld ramp

Det första försöket att skjuta upp den 120 meter höga raketen gjordes i april i år. Farkosten tog sig upp i luften men lyckades aldrig separera bärraketen, utan började rotera och exploderade fyra minuter efter uppskjutning.

Uppskjutningsrampen skadades rejält av de heta avgaserna. Betongstycken spreds över ett stort område och skadade uppskjutningstornets raketfästen. Sedan dess har Spacex försett rampen med ett vattenkylningssystem. 

På den nyligen publicerade videon syns ett antal genomförda förändringar på raketen, tänkta att förbättra chansen att uppskjutningen lyckas, skriver Business Insider.

Vid uppskjutningen i april slocknade fem av bärraketens 33 motorer, vilket enligt Spacex var kopplat till en bränsleläcka som orsakade en brand. Förmodligen har bolaget behövt tillföra raketen mer värmeskydd för att skydda motorerna från den egna kraften, enligt Abhi Tripathi, före detta uppdragschef för Spacex rymdkapsel Dragon och numer vid University och Californias Space Science Laboratory.

"Hot staging"

Den ökade vikten som följd av värmeskyddet kan i sin tur ha lett till en annan större förändring: Upptändning av rymdskeppet Starships sex motorer innan separation från bärraketen för att ge ökad lyftkraft. Konceptet kräver ventiler och värmesköldar i utrymmet mellan rymdskeppet och bärraketen för att avgaserna inte ska orsaka skador. Att tända upp motorerna innan separation kallas för ”hot staging”. 

För att få skjuta upp raketen krävs en godkännandelicens från den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA. Under onsdagen lämnade FAA sitt godkännande.

Artikeln har uppdaterats.