RYMDEN

Den första privata rymdstationen kan vara i omlopp 2025

En illustration av en rymdfarkost och en rymdstation.
En illustration av rymdstationen och en Dragon-farkost.

Så tidigt som i augusti 2025 kan den första privata rymdstationen skjutas upp från jorden. Amerikanska bolaget Vast har planer tillsammans med Spacex.

Publicerad

FAKTA

Kort om Haven-1

- Kompatibel för dockning med Spacex Dragon-farkost

- Uppdrag upp till 30 dagar för fyra astronauter

- Tillgång till 1000 W för att kunna utföra forskning eller tillverkning i rymdmiljö.

- Stor glaskupol för att titta ut och fotografera

- Rymdstationen har Wifi

Det amerikanska uppstartsbolaget Vast Space presenterade nyligen planer på att skjuta upp en privat rymdstation till rymden med hjälp av en av Falcon 9-raket. Om Spacexraketen lyckas ta rymdstationen till omlopp blir det den första privata rymdstationen någonsin. Uppskjutningen kommer att ske tidigast i augusti 2025.

Planen är att först skjuta upp rymdstationen Haven-1 och kort därefter skjuta upp en besättning i det första uppdraget Vast-1. Besättningen ska ta sig till rymdstationen ombord en av Spacex Dragon-farkoster och även den ska skjutas upp av en Falcon 9-raket.

– Vast är stolta över att ge sig ut på denna resa med att skjuta upp världens första privata rymdstation, Haven-1, och dess första besättning, Vast-1, säger Vasts vd Jed McCaleb i ett pressmeddelande.

En rymdstation och fyra astronauter.
Rymdstationen är dimensionerad för fyra astronauter.

Rymdstationen är ett steg mot en privat dominans i rymden

Vasts långsiktiga mål är att utveckla en större 100 meter lång multimodal rymdstation. Rymdstationen ska rotera för att skapa artificiell gravitation. Haven-1, som alltså kan skjutas upp tidigast i augusti 2025, kommer till att börja med vara en enskild enhet men kan kopplas ihop med andra moduler senare för att bilda den större rymdstationen.

Företaget säljer upp till fyra platser ombord den första flygningen till Haven-1. Rymdstationen är ett steg mot en alltmer privatiserad rymdsektor.

– En privat raket som skjuter upp en privat rymdfarkost med privata astronauter till en privat rymdstation är framtiden för låg omloppsbana runt jorden, och med Vast tar vi ytterligare ett steg mot att göra den framtiden till verklighet, säger Tom Ochinero, försäljningschef på Spacex, i pressmeddelandet.

Haven-1 är inte den enda privata rymdstationen under utveckling. Blue Origin, grundat av Jeff Bezos, utvecklar stationen Orbital Reef. Uppskjutningen är planerad till andra halvan av 2020-talet.