RYMDEN

De utvecklar kärnbränsle för framtidens månbas

En konceptbild av en månbas.
En konceptbild av en månbas.

På ett universitet i norra Wales jobbar forskare för att ta fram kärnbränsle för att strömförsörja framtida månbaser. Bränslet ska användas i reaktorer som utvecklas av Rolls-Royce.

Publicerad

En del av Nasas Artemisprogram är att få till en kontinuerlig närvaro på månen. För att kunna göra det behöver man bygga någon form av månbas. Och om människor ska kunna klara sig längre perioder på himlakroppen behövs energi.

Universitetet Bangor i Wales försöker lösa just det här problemet. De har tagit fram en sorts kärnbränslepellet i storleksordningen vallmofrö som ska kunna användas i kärnreaktorer på månen.

Projektet görs tillsammans med den brittiska rymdstyrelsen, amerikanska Nasa och Los Alamos National Laboratory i USA. Reaktorerna är så kallade mikroreaktorer och utvecklas av Rolls-Royce.

Exakt hur stora mikroreaktorerna ska bli i termer av elektrisk effekt är oklart. Rolls-Royce anger att det kan röra sig om storleksordningar "från watt till megawatt"

Bränslepartiklarna är en sorts triso-bränsle

Kärnbränslet är ett så kallat triso-bränsle. Triso (tri-structural isotropic particle fuel) är små bränslepartiklar som kan formas till olika former eller pellets för att använda i kärnreaktorer. En triso-partikel består av en kärna av uran, kol och syre. Kärnan är i sin tur inkapslad i flera lager av keramiskt material. 

En liten och lätt mikro-reaktor avsedd för månen är även intressant för exempelvis rustningsindustrin.
En liten och lätt mikro-reaktor avsedd för månen är även intressant för exempelvis rustningsindustrin.

Simon Middleburgh är professor vid Nuclear Futures Institute på universitetet Bangor och har varit med att ta fram bränslet som ska användas i mikroreaktorerna. Varje reaktor är ungefär lika stor som en bil.

– Man kan skicka ut dem i rymden, med alla krafter det innebär, och de kommer fortfarande att fungera och vara ganska säkra när de placeras på månen, säger han till BBC som besökt laboratoriet på universitetet i Wales.

Det framtagna bränslet ska testas under de kommande månaderna, skriver BBC. Utöver användning på en framtida månbas ser forskarna att mikroreaktorer med pellets kan var en lösning för katastrofdrabbade områden på jorden där strömtillförseln försvunnit.