Test: Surface Book 3 – ”Drömdatorn behöver ett ansiktslyft”

2020-09-05 07:17  

En jobbdator som inte är det minsta trist. Men trots anslående design börjar Surface Book-serien att kännas daterad, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

När den första Surface Book-varianten landade för fem år sedan kändes det friskt och faktiskt lite coolt. Ett ord nästan ingen någonsin förknippat med Microsoft, ett företag som alltid andats lite mer strumpor i sandalerna än stilren design.

Formfaktorn på Surface Book med kilformen och de karaktäristiska gångjärnen kändes helt enkelt fräsch. Addera löstagbar skärm och att det gick att konfigurera in rejäl kraft under huven så har du en jobbdator som mellancheferna med sina HP Elitebooks sneglar avundsjukt på.

När jag packar upp den tredje generationen Surface Book känns den fortfarande lite wow. Det är en speciell känsla att fälla upp locket som känns omöjligt tungt i jämförelse med tangentbordsdelen av konstruktionen. I början är jag ständigt rädd att hela datorn ska välta, men Microsofts ingenjörskonst levererar.

Det som är lite tristare är att det i många avseenden är en dator som är sig väldigt lik originalet från 2015. En relik från en lite annan tid.

Inte minst skärmkanterna, de känns väldigt väl tilltagna för en premiumdator anno 2020.

Läs mer: Nu öppnar Microsoft sin spelstreaming för alla

Dyr och kraftfull

Testdatorn vi får låna från Microsoft är 13,5-tumsmodellen i det lite kraftfullare utförandet. Ombord sitter en fyrkärnig tionde generationens Intel Core i7-processor, ett dedikerat grafikkort från Nvidia (GTX 1650) och 32 GB arbetsminne. En dator som i handeln kostar runt 30 000 kronor.

Helt klart en mer kraftfull enhet än vad jag behöver för dagligt bruk, och en som duger bra till både tunga arbetsbörder och spel om man är så benägen. Under testerna klarar den hög belastning bra, och slår sällan på fläktarna. När de väl surrar igång åstadkommer de bara en mild och stilla bris.

Men tittar man enbart på prestanda per krona finns det så klart gott om laptops där ute som kan leverera minst lika bra betydligt billigare. De är å andra sidan i regel lite större och tyngre pjäser.

Läs mer: Test: Svenska Urbanista London utmanar Apple Airpod Pro

Foto: Microsoft

Begärlig dator

Fast det är väl inte heller den mest prismedvetna köparen som väljer en Surface Book.

Datorn har en slags begärlighet som få laptops kan stoltsera med. På det sättet är det i allra högsta grad en Macbook Pro-utmanare. Den både ser ut och känns lyxig.

Det är verkligen en rolig dator att jobba med. Oerhört responsiv, både i mjukvaran, pekskärm och pekplatta. Även om den sistnämnda är aningen för liten i mitt tycke. De upphöjda tangenterna i det fullstora tangentbordet klickar fint.

Läs mer: Så mycket kostar vikbara Microsoft Surface Duo

En helt okej surfplatta

Trots de ovan nämnda skärmkanterna är själva skärmen både skarp och ljusstark. Surface-seriens numera karaktäristiska skärmförhållande 3:2 är överlägset på en jobbdator.

Till skillnad från lillasyskonet Surface Go känns också surfplatteläget stabilt på Surface Book. När skärmen klickar loss från tangentbordet väljer jag att köra Windows 10 i tabletläge, och när det finns dryga 13 tum skärm att jobba med blir Microsofts annars ack så desktopiga och pillriga operativsystem plötsligt ganska trevligt att navigera med pekskärm.

Fast det är klart, när man är van vid att hantera paddor i tiotumsklassen blir Surface Book en både tung och stundom klumpig kloss att bära runt på som surfplatta. Det är bortom all tvivel tydligt att det är en laptop med löstagbar skärm, och inte en surfplatta med adderat tangentbord.

Foto: Microsoft

Klent batteri

Något som inte överraskar positivt är batteritiden. Trots att den på pappret är god sinar batteriet snabbt om du inte drar ner prestanda och ljusstyrka. För att klara en heldag på språng utan laddare behöver du snåla lite, vilket så klart känns futtigt.

Andra nyheter i årets upplaga är stöd för wifi 6, och högtalarna har fått stöd för Dolby Atmos. Men de levererar ändå ett på sin höjd godkänt och ganska platt ljud, som jag helst inte vrider upp till några högre nivåer i onödna.

Läs mer: Test: Oneplus Nord – ”Prisvärd 5g-lur”

Omdöme

Surface Book 3 är ändå något av en drömdator. Den är en av få laptops som kan konkurrera med Macbook Pro-serien i design, byggkvalitet och känsla.

Fast även om den var unik på pc-marknaden när datorn för lanserades har mycket vatten runnit under broarna sedan 2015. Andra laptoptillverkare har börjat satsa mer på lyxiga och avundsvärda datorer. Även om Surface Book fortfarande sticker ut finns det nu konkurrens.

Och konkurrenterna har en sak gemensam. De är billigare, och kan ändå mäta sig i ren prestanda med Microsofts toppmodeller. Därför är det svårt att se någon solklar enskild anledning till att välja Surface Book. Om du inte bara älskar designen och struntar i plånboken.

Surface Book 3 – 13,5 tum (2020)

Operativsystem: Windows 10.

Skärm: 13,5 tum 3 000 × 2 000 pixlar (267 ppi).

Mått: 312 x 232 x 15-23 millimeter.

Vikt: 1,64 kg.

Processor: 10:e generationens fyrkärnig Intel Core i5-1035G7 eller i7-1065G7.

GPU: Intel Iris Plus eller Nvidia Geforce GTX 1650 4GB.

RAM: 8 GB, 16 GB eller 32 GB LPDDR4x.

Lagring: 256 GB, 512 GB eller 1 TB ssd.

Kamera: Framåtriktad 5 MP, bakåtriktad 8 MP.

Anslutningar: Wifi 6, Bluetooth 5.0.

Portar: 2 usb a, 1 usb c, 3,5 millimeter, 2 Surface Connect, SDXC-kortläsare.

Pris: Cirka 20 990 – 33 999 kronor.

Simon Campanello

Mer om: Microsoft Surface

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt