Teknik för att skona blåljuspersonal drar in 20 miljoner kronor

2020-06-04 16:36  

Det svenska startupbolaget vill öka tryggheten för blåljuspersonal vid utryckning. Samtidigt visar en studie av VTI att tekniken ger effekt.

Evam utvecklar en teknik för hyperlokala varningsmeddelanden till bilister vid blåljusutryckningar. En sändare i räddningsfordonet berättar via FM-bandet att utryckningsfordon är på väg alternativt att räddningsarbete pågår i närheten. Tekniken är tänkt att få bilister att väja och sakta ner.

Bolaget har just stängt en investeringsrunda på 20,2 miljoner kronor, ledd av Brightly Ventures.

– Pengarna ska gå till att skala verksamheten internationellt. Vi komme att anställa mer personal och öppna ett nytt kontor i Dubai, säger Alex Hedberg, vd för Evam.

Samtidigt visar en publicerad studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), beställd av Evam, att tjänsten leder till att bilister väjer 3,6 gånger tidigare jämfört med om utryckningsfordonet endast varnar med sirener och blåljus. Studien är genomförd med hjälp av simulering.

Läs mer: SOS Alarms världsunika projekt: Skickar hjärtstartare med drönare

Evams tjänst heter Evam Transmit och är redan i drift eller testas i Spanien, Qatar, Förenade Arabemiraten och Sydkorea. Den är på gång i Tyskland och Frankrike till hösten, och kanske även Finland. I Sverige har den dock stött på patrull hos Post- och Telestyrelsen (PTS), vilket Ny Teknik tidigare har skrivit om.

– Vi för fortfarande en diskussion med PTS. Vi vill självklart implementera tjänsten även på hemmaplan. Vi hoppas att få positiv respons även här i Sverige om andra europeiska länder väljer att använda sig av den, säger Alex Hedberg.

Johan Kristensson

Mer om: Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt