Tech-jättarna rustar inför tuff utfrågning

2020-07-29 11:55  

I kväll är det dags. Ledarna hos några av världens största företag kommer att ställas mot väggen i den amerikanska kongressen.

Företagen misstänks för brott mot konkurrenslagarna – och kommer försvara sig med hotet från Kina.

Vd:ar för Amazon, Apple, Facebook och Googleägaren Alphabet tar sig alla till kongressen i kväll klockan 18 svensk tid.

Frågas ut via Zoom

Virtuellt alltså – på grund av pandemin sker utfrågningen via videotjänsten Zoom. Tanken är att politikerna i kongressen ska pressa företagsledarna som en del av en större utredning om konkurrenslagarna i USA.

Läs mer: Uppgifter: Amazon lanseras i Sverige

Men redan nu har vd:arnas förberedda kommentarer offentliggjorts.

"Google opererar på en väldigt konkurrenskraftig och dynamisk global marknad, där priser hela tiden ändras och produkter utvecklas", ska exempelvis Alphabets vd Sundar Pichai säga.

Världens rikaste man Jeff Bezos, tillika vd för e-handelsjätten Amazon, kommer att betona konkurrensen från detaljhandeln.

"Amazon ska granskas. Men vi kontrollerar bara en liten del av detaljhandelsmarknaden och konkurrerar med företag som Walmart, som är dubbelt så stora", går att läsa i Bezos kommentarer.

Apple utreds av EU

Det är första gången Amazons vd kommer till kongressen för att frågas ut. En som är betydligt mer van vid det är Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, som har ställts mot väggen kring allt från Cambridge Analytica-skandalen till planerna på en egen valuta.

"Facebook är stolta över att vara ett amerikanskt företag. Vår historia hade inte varit möjlig utan amerikanska lagar som uppmanar till konkurrens och innovation. Men internets regler behöver uppdateras", ska Zuckerberg säga enligt de offentliggjorda kommentarerna.

Apple utreds även av EU för brott mot konkurrenslagarna, då när det gäller App Store. Där tar Apple 30 procent av pengarna för prenumerationer, vilket bland annat fått svenska Spotify att ryta ifrån.

- Apple äger stadion, är domare, och spelar på ena laget samtidigt. Man använder den positionen för att gynna Apple Music gentemot Spotify, har Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez tidigare sagt till TT.

Läs mer: EU-domstolen stoppar dataskyddsavtalet Privacy Shield

Bolagets vd Tim Cook kommer i kongressen hävda att priserna man tar ut är lägre eller lika låga som konkurrenterna, och att Apple inte är dominant på någon marknad.

Professor: Politisk teater

Alla fyra företagsledare kommer också att referera till konkurrensen från andra länder, framför allt från Kina.

Amerikanska konkurrenslagar har dock inga synpunkter på att ett företag är stort eller dominerar en marknad. Det måste också visas att det skadar konsumenter eller marknaden. Det här har fått flera att ifrågasätta motivet bakom utfrågningen.

- Det riktiga syftet är teatraliskt, och har att göra med politikernas väljarintressen, säger Christopher Sagers, juridikprofessor vid Cleveland State University.

Henning Eklund/TT

Mer om: Alphabet Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt