Största solcellsparken byggs i Sjöbo

2019-05-20 07:00  

Kampen om toppen är knivhård. I sommar tar en ny solcellspark över tronen som Sveriges största.

Göteborgs solcellspark med det putslustiga namnet Nya Solevi fick bara vara störst i ett halvår. Snart blir den slagen av Svea Solars park i Sjöbo.

Men parken i Sjöbo går om med en hårsmån. Med 5,8 installerade megawatt får den 0,3 MW:s marginal mot Nya Solevis 5,5 MW.

Sannolikt blir även Sjöboparkens tid på tronen kort.

– Den kommer med största sannolikhet bara att få behålla rekordet ett par månader. Jag känner till flera projekt som är på gång och som kommer att bli större, säger Johan Lindahl, talesperson på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Högre spänning för att spara på kablar

En orsak till att parkerna blir allt större är teknikutvecklingen. Komponenterna som krävs blir allt mer kraftfulla, vilket gör det möjligt att bygga större parker. Ett exempel är växelriktarna, som omvandlar solcellernas likström till växelström innan den leds ut på elnätet.

– Den här parken byggs med växelriktare on 120 kW styck, tidigare har de länge legat på 50 eller 60 kW. När växelriktarna blir större kan vi bygga större parker med färre växelriktare, vilket blir billigare, säger Erik Martinson, vd på Svea Solar, som bygger Sjöboparken.

Just den här parken kommer också att ha högre spänning i ledningarna efter växelriktarna. I stället för vanliga 400 volt blir det 480 volt här innan elektriciteten leds in i transformatorstationen för att gå vidare till mellanspänningsnätet.

– Det gör vi för att minska kabeldragningen. Vi skulle behöva fler eller grövre kablar för att överföra samma mängd energi om vi inte höjde spänningen. På det här sättet blir det betydande kabelvinster, säger Erik Martinson.

Får ska beta gräset

Parken ska tas i drift den 13 juni. Just nu pågår installation av de sista av de totalt cirka 21 000 panelerna och snart påbörjas inkopplingen till elnätet.

Solcellsparken beräknas kosta 40 miljoner kronor och byggs som ett privat initiativ av tre investerare: Leif Johansson, markägaren Carl-Axel Dahlgren och Svea Solar.

Själva panelerna monteras 80 centimeter över marken. Under dem ska betande får hålla gräset i schack.

– Det är viktigt för oss att vi använder marken på ett vettigt sätt. Här är det mager mark som inte duger till odling och vi har sett från studier i Tyskland att om man placerar solpaneler över sådan mark behåller den mer av fukten tack vare skuggan och gör att betesmarken blir bördigare. På så sätt kan vi använda marken bättre efter solcellsparken än innan, säger Erik Martinson.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt