Skånefabrik siktar på 100 procent biobaserad plast

2019-01-29 13:45  

Ökat fokus på plast ger vind i seglen för Gaia Biomaterials som tillverkar en nedbrytbar bioplast. Nu har företaget skalat upp och byggt en ny fabrik.

EU-länderna enades i slutet av förra året om ett förbud mot produkter i engångsplast från 2021. Stor press ligger därför på industrin att ta fram produkter i alternativa material.

Gaia Biomaterials i Helsingborg tillverkar sedan några år granulat, bärkassar och förkläden i ett biomaterial som de har döpt till biodolomer. Materialet är enligt företaget självt förnybart, nedbrytbart och komposterbart.

– Många av företagen som tillverkar engångsprodukter har vaknat till liv. De köper regelbundet material från oss. Politiska beslut är precis det som krävs och det gör inget att de ligger ett par år framåt i tiden, säger vd Peter Stenström.

Nya fabriken kan tillverka 5 000 ton granulat av bioplast per år

I slutet av förra veckan invigdes företagets nya fabrik i Helsingborg, även om flyttlasset egentligen gick redan i augusti. Lokalen är tre gånger så stor som den förra. Maskinparken har utökats.

Tillverkningskapaciteten uppgår i dag till 5 000 ton granulat om året. Granulat utgör den huvudsakliga produkten och säljs till företag som gör exempelvis bestick av den. Granulatkapaciteten kan tiofaldigas om efterfrågan ökar.

– Vi byggde en fabrik för tre och ett halvt år sedan. Men det har hänt mycket sedan dess. Det finns ett stort intresse för biomaterial. Så då sa vi att det är lika bra att vi flyttar igen, säger Peter Stenström.

Läs mer: Så vill de stora svenska varumärkena ersätta plasten

Företagets bioplast tillverkas av kalciumkarbonat, mjölksyra från sockerrör, rapsolja, bärnstenssyran PBS samt PBAT vilket är en nedbrytbar copolyester. Receptet varierar beroende vilka egenskaper slutprodukten ska ha.

Helt fossilfria produkter handlar det dock inte om, oberoende av recept. PBAT är till viss del fossil. Men målet hos företaget är att det inom ett par år ska vara utbytt.

Granulatet som används till planteringskärl har bara 8–10 procents fossilt ursprung. För plastkassarna handlar det snarare om 50 procent. Det är den nivå som gäller i Frankrike, som är ett föregångsland, enligt Peter Stenström. Han säger att man om ett par år helt hoppas ha bytt ut de fossila inslagen i materialen.

Bioplasten är komposterbar – men det kan ta lång tid

Biodolomer är nedbrytbart och komposterbart. Men begreppen är inte särskilt intuitiva. Det kan fortfarande ta lång tid att bryta ner. Att det är komposterbart kan dessutom kräva industriell kompostering och inte de hemvarianter människor har i sina trädgårdar. Den svenska plastutredningen som gjordes på uppdrag av regeringen pekade på faran med den här begreppsförvirringen.

– För att en plastpåse ska godkännas för hemkompostering får den inte vara tjockare än 24 mikrometer. Vi har plastpåsar från 10 mikrometer och uppåt, säger Peter Stenström och konstaterar att komposterbarheten därmed varierar.

Läs mer: Så enkelt ersätter du plasten – 10 hållbara alternativ

Gaia har certifikat för komposterbarhet upp till 100 mikrometer för påsar. Peter Stenström ser en tydlig risk för begreppsförvirring.

– Man drar alla bioplaster över en kam. Det finns material från Brasilien som har en hög andel förnybar råvara som inte är nedbrytbara över huvud taget. Egentligen är de som vanlig plast. Hamnar de i naturen ligger de kvar där, säger han.

Gaia har fått EU-stöd på 30 miljoner kronor

Gaia Biomaterials deltar i EU:s ekonomiska program för miljö- och klimatforskning, kallat Life.

Biodolomer for Life, som projektet heter, har hittills fått 30 miljoner kronor för att utveckla alternativ till fyra icke förnybara produkter: granulat, bestick, mattråg och plastkasse.

Projektet pågår hela 2019 ut och görs tillsammans med det kommunala återvinningsbolaget NSR samt nya projektpartnern Öresundskraft.

Båstads kommun var tidigare drivande i projektet men hoppade av i fjol efter en intern diskussion om bristande transparens inom kommunen, enligt Bjäre Nu.

De här produkterna förbjuds

2021 ska en rad engångsprodukter förbjudas, om EU-ländernas överenskommelse går igenom hela belsutsprocessen: plastbestick, tallrikar, sugrör, bomullspinnar, matbehållare i polystyren, dryckesförpackningar i polystyren samt muggar i polystyren.

Johan Kristensson

Mer om: Plast Bioplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt