Så löser svenska bolaget chipbristen när Kina stänger ner

2022-05-20 06:00  

En del halvledare har en leveranstid på upp till 140 veckor, nära tre år. Trots den stora bristen i världen kan en svensk aktör i de flesta fall hitta chip till sina kunder. Men för vissa produkter kommer bristen att bestå – den går inte att komma ikapp.

Nedstängningarna i Kina har skakat om hela världen. Produktionen i stora delar av landet är helt stoppad, och utanför Shanghai hindras nu så många fartyg att lägga till att de kan räknas i tusental.

Samtidigt var chipbristen redan innan Kinas lockdown stor, och såväl fordonsindustrin som elektroniktillverkare famlar efter att få tag på halvledare till sin produktion.

En aktör som ägnar dagarna åt att lösa de här problemen för tillverkare är Rotakorn i Åtvidaberg. Bolaget är en distributör och komponentmäklare som hjälper sina kunder att hitta komponenter som inte finns tillgängliga via den normala försörjningskedjan.

Ett containerfartyg på väg in mot hamnen i Yangshan, Shanghai. Foto: Chen Jianli/Xinhua via AP

Fem av världens tio största lastbilstillverkare är kunder till bolaget, vid sidan av legotillverkare, telekom och automationsföretag.

En lösning: Välja komponenter i högre klass

Behovet av bolagets tjänster är stort: För att möta den kraftigt ökade efterfrågan har företaget på drygt ett fördubblat sin personalstyrka – till stor del beroende på halvledarbristen.

Trots detta får bolaget kämpa hårt för att förse sina kunder med komponenter så att de kan undvika produktionsstörningar.

Läs mer: Global brist på halvledare – här är allt du behöver veta

Ett sätt som Rotakorn löser försörjningen är genom så kallade uppgraderingar, det vill säga komponenter med en bättre kravspecifikation än vad kunden egentligen behöver.

– När det är brist på halvledare för en konsumentprodukt så väljer våra kunder ofta att använda en högre kravspecifikation om dessa finns tillgängliga på spot-marknaden. Inom halvledarsegmenten finns det 4–5 olika kvalitetsklasser och det är mycket vanligt att våra kunder kan undvika ett produktionstopp genom att köpa en uppgradering som i grund och botten är samma komponent – men som klarar högre krav på exempelvis temperaturområden, säger Peder Olausson, vd för Rotakorn, till Ny Teknik.

Priserna är flera gånger högre än tidigare

Bolaget har ett nätverk av leverantörer som kan få fram komponenter även om det är brist i de normala försörjningskedjorna. Komponenterna kommer exempelvis från bolag som har köpt på sig för många komponenter tidigare eller som spekulerar i tillgång och efterfrågan. Affärerna sker på den så kallade spotmarknaden.

Det finns mycket skräp på marknaden, framför allt i Kina. Det kan vara förfalskade komponenter eller lurendrejarbolag som begär förskottsbetalning och sedan går upp i rök.

– Spotpriserna speglar förhållandet mellan tillgång och efterfrågan och de priser som vi ser nu visar att chipbristen är väldigt bred. Vi pratar nu om priser som i vissa fall dessvärre är mer än många gånger högre än normalpriserna, säger Peder Olausson.

Foto: ARM

Många av komponenterna på spot-marknaden saknar spårbarhet, vilket för med sig en potentiell risk.

– Ja, det finns mycket skräp på marknaden, framför allt i Kina. Det kan vara förfalskade komponenter eller lurendrejarbolag som begär förskottsbetalning och sedan går upp i rök. Jag har varit länge i den här branschen och har sett det mesta. För att undvika kvalitetsproblem samarbetar vi i första hand med väletablerade leverantörer. Vi testar alla komponenter före leverans, och i kombination med en riskminimerande inköpsprocess medför det att vi har försvinnande lite reklamationer, säger han.

Under 2021 omsatte Rotakorn drygt 240 miljoner kronor, vilket är ett rejält skutt upp jämfört med tidigare år, då omsättningen pendlade mellan 60 och 80 miljoner kronor. Enligt Peder Olausson pekar inledningen av 2022 på att årets siffror kommer att bli ännu starkare.

Hittar leverantörer som skeppar från andra hamnar

Den senaste tiden har bolaget arbetat mycket med att hjälpa sina kunder att byta ut vissa komponenter mot andra med betydligt kortare leveranstider.

–  Ett exempel är ARM-processorer, som de stora tillverkarna har väldigt svårt att leverera i de volymer som marknaden efterfrågar. Då har vi löst en del av våra kunders problem med alternativ från företaget Gigadevice. Det kräver visserligen lite arbete från kundens sida, men i förhållande till att vänta i minst ett år på leverans så brukar valet i många fall vara ganska lätt, säger Peder Olausson.

Peder Olausson, vd för Rotakorn. Foto: Rotakorn

Gigadevice skeppar sina chip via Shenzhen i stället för via Shanghai, vilket underlättar i den aktuella situationen med kraftiga nedstängningar.

– Däremot kan nedstängningarna i Shanghai innebära att det framöver kommer att saknas fler produkter än enbart halvledare. Vi har sett en ökning av förfrågningar på exempelvis induktorer som ofta levereras via båtfrakt från just Shanghai. Sannolikt kan detta åtminstone kortsiktigt leda till ytterligare problem bland annat för fordonsindustrin, säger Peder Olausson.

Vad händer när nedstängningarna försvinner – går det att producera ikapp det som saknas?

– Nej. Det finns vissa produktområden på halvledarsidan som tillverkas i gamla processer som troligen aldrig någonsin kommer att kunna köras ikapp, eftersom backloggen är så stor. Det är kapacitetsbrist och de tillverkningsenheter som byggs nu tillför nästan uteslutande kapacitet av nyare processer. Generellt ser vi ser inte heller inte någon trend mot förbättrade leveranstider, utan tvärtom så har vissa fabrikat nu en leveranstid på upp till 140 veckor, alltså nästan tre år, säger han.

Vad är lösningen då?

– Detta år kommer att bli avgörande för hur det kommer att se ut framöver. De flesta halvledartillverkare började redan 2021 att på olika sätt styra sina kunder att inte bara ska köpa på kort sikt, utan i stället säkra upp sina långa behov. Om tillverkarna kan leverera den orderstock som de genom denna strategi har byggt upp så är det möjligt att vi framöver får en leveranssituation som är bättre. Jag vågar dock inte ställa någon prognos när marknaden är i balans, säger Peder Olausson.

Anders Frick

Mer om: Halvledare Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt