Nvidias nya chipdator gör Volvos bilar självkörande

2021-04-12 19:15  

Nästa år lanserar Volvo Cars en XC90-bil med som har grafikkortstillverkaren Nvidias nya dator ombord. Datorn kallas Orin, är baserad på system-on-a-chip, SoC, och ger utökat stöd för autonom körning.

Nvidias Drive Orin är egentligen mer än en dator; det är en hel ai-plattform som kan genomföra 254 tops – tera-operationer per sekund. Volvo Cars har sedan länge samarbetat med Nvidia och Orin kommer att användas i hela Volvos flotta av självkörande bilar framöver. Först ut blir en bil med modellnamnet XC90, som lanseras nästa år.

Läs mer: Volvo Cars och Geely skapar gemensamt bolag

Magnus Holst, talesperson på Volvo Cars, säger till Ny Teknik att Drive Orin är en viktig komponent i Volvo Cars kommande plattform SPA2.

– Detta är teknologi som gör det möjligt för bilen att lära av sin omgivning, passagerare och deras vanor, vilket gör det möjligt att automatiskt förbättra användarupplevelsen och till exempel maximera räckvidden för en elektrisk bil baserat på en viss typ av förare eller omgivningsfaktorer, säger Magnus Holst.

Redo för autonomi från start

SPA2-arkitekturen är hårdvarumässigt sett klar för autonom körning från produktionsstart. Funktionen går under namnet Highway Pilot och aktiveras när systemet bedömer det vara tillräckligt säkert.

Beräkningskraften som levereras av Drive Orin möjliggör bearbetning av stora mänger sensordata, som exempelvis de från bilens Lidarsensorer som utvecklats av Volvo Cars samarbetsbolag Luminar Technologies. Enligt Volvo Cars krävs även så kraftfulla lösningar som Nvidias SoC-dator levererar för kunna att uppfylla lagar och regler.

Läs mer: Därför får chipbristen bilindustrin att sluta rulla 

Hur påverkar den globala chipbristen er i det här sammanhanget?

– Eftersom detta är en del av en kommande platform så ser vi ingen omedelbar påverkan, säger Magnus Holst.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt