Northvolts fabrik i kolintensiva Polen: ”Inget bekymmer”

2018-12-10 12:13  

Företaget Northvolt säger sig vilja producera världens grönaste batterier men satsar samtidigt på en ny fabrik i kolintensiva Polen. Koldioxidavtrycket där är inget bekymmer enligt vd Peter Carlsson.

I oktober meddelade Northvolt att företaget satsar på en ny fabrik i Gdansk ihop med batteritillverkaren South Bay Solutions. I den nya fabriken ska Northvolts battericeller sättas ihop till färdiga moduler, främst avsedda för arbetsmaskiner i gruvdrift samt för energilager.

Polen är en av världens största kolproducenter och i dag kommer ungefär 80 procent av landets elproduktion från kol. Samtidigt marknadsför Northvolt sig stenhårt med att företaget ska tillverka världens grönaste batterier.

Så frågan är hur den polska elmixen påverkar Northvolts totala koldioxidavtryck.

– Det här är inte elintensiv produktion. Det här är montage och svetsning som inte har den typen av miljöpåverkan. Koldioxidavtrycket där är inte ett bekymmer, svarar Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolts.

"Där ska vi bygga lösningen för kunderna"

Företagets battericeller ska tillverkas i Västerås och i Skellefteå. En del av cellerna kommer att skeppas till Gdansk där de sätts ihop till moduler med kyl- och styrsystem.

– Det är celltillverkningen som är den energikrävande delen av produktionen där grön energi är central från ett miljöperspektiv. Vi behöver minst 100 gånger mer energi i Skellefteå än i Polen, säger Peter Carlsson.

Läs mer: Ny metod ger hopp om billigare batterier

Att satsningen sker just i Polen beror, enligt Peter Carlsson, främst på att det redan finns bra försörjningskedjor, logistik och kompetens i området.

– Vi behöver bygga en fabrik för att industrialisera våra batterisystem med fokus på de industriella och energilagringssegmenten. Där ska vi bygga lösningen för kunderna, säger han.

Två fabriker byggs i Sverige

En framtida kund som kommer att få sina moduler från den polska fabriken är Epiroc, avknoppat från Atlas Copco, som tillverkar elektrifierade gruvmaskiner. Northvolts första leverans gick till just Epiroc, men då med celler tillverkade av en annan, hemlig leverantör.

– Med samma typ av grundcell kan man bygga väldigt många olika applikationer. När du använder maskinerna i tuffa miljöer kan du behöva mer aktiva kylsystem och olika förstärkningar i modulerna, säger Peter Carlsson.

Planen är att den polska fabriken ska dra igång 2019 med en produktionskapacitet om 10 000 moduler per år och en arbetsstyrka om 100 personer. Längre fram är det tänkt att verksamheten ska växa i kapacitet och personalstyrka.

I Sverige håller Northvolt på att bygga två anläggningar, dels den mindre enheten Northvolt Labs i Västerås, avsett för utveckling och testning av celler, samt den större fabriken Northvolt Ett i Skellefteå.

Verksamheten i Västerås beräknas komma igång sommaren 2019 och den första etappen i Skellefteå ska vara klar 2020.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt