Ericssons corenät ska förenkla utbyggnaden av 5g

2020-01-10 06:00  

4g eller 5g? Ericsson vill att operatörerna ska slippa välja och har byggt ett corenät som klarar båda. Det har blivit möjligt tack vare molnteknik.

Skiftet till en ny mobilstandard har för operatörerna historiskt sett varit både dyrt och komplicerat. Med 5g ska det bli ändring på det. Åtminstone om Ericsson får bestämma.

– Vi erbjuder våra kunder en kostnadseffektiv och säker migration till ett 5g-corenät, där de kan utveckla och lansera nya tjänster snabbare och mer effektivt, säger Anders Rosengren, chef för arkitektur och teknik på Ericssons Digital Services.

Corenätet har alltid varit ryggraden i ett mobilnätverk, men metoderna för att bygga det har utvecklats ganska dramatiskt sedan GSM-tiden.

4g och 5g i samma system

Nu är Ericsson framme vid något företaget kallar ”dual-mode 5g cloud core”. Vad det betyder är att operatörer kan använda existerande 4g-corenät och nya 5g-corenät i ett och samma system.

– Eftersom 5g-näten rullas ut på olika sätt och stegvis så är det viktigt att vi möjliggör för våra kunder att effektivt bygga vidare på sin installerade bas av corenät. Både för infrastruktur och tjänster, säger Anders Rosengren.

Det här har blivit möjligt tack vare designarkitektur som hämtats från it-industrin och som går under namnet ”cloud native”. Som namnet antyder handlar ”cloud native” om en designfilosofi som är specifikt anpassad för att köra programvara på en molnplattform med dess specifika egenskaper (till exempel vad gäller skalbarhet), till skillnad från äldre datacenterlösningar.

Läs mer: Vill du veta allt om 5g? Här är jätteguiden

”Cloud native” innebär bland annat att system, tjänster eller program som tidigare körts som ett enda stort stycke (eller ”monolitiskt”, som it-människor brukar kalla det) kod kan delas upp i många mindre bitar, något som kallas mikrotjänster.

Dessa mikrotjänster paketeras i olika ”containrar”: varje funktion körs i sin egen instans så att det lätt går att lägga till eller ta bort funktioner, eller uppdatera en funktion utan att den påverkar alla andra. Behöver en mikrotjänst kommunicera med andra mikrotjänster upprättas en api-förbindelse mellan containrarna.

– Det är ett bättre sätt att hantera mjukvara på, det är mer effektivt och det är enklare att uppgradera individuella delar, säger Anders Rosengren.

Öppet system grund för corenätet

Ett populärt och öppet system för att ta hand om containrar och mikrotjänster är Kubernetes. Och det är Kubernetes som Ericsson använder när de nu bygger corenät.

Genom att tillämpa den här metoden har alltså Ericsson byggt en lösning där 4g-core och 5g-core kan samexistera och skalas upp eller ner baserat på operatörens behov.

Läs mer: 5g-ordlistan – från 3GPP till zero touch

När Ericsson visade upp sitt dual-mode 5g cloud core på mobilmässan MWC ifjol användes vid sidan om containrar en annan liknelse för att beskriva lösningen med mikrotjänster: legobitar. ”De är färgade, små och enkla att lägga till eller ta bort. De kan bytas ut snabbt utan att man måste riva ner hela väggen”, skrev företaget på sin blogg, och fortsatte: ”våra legobitar är 'dual-mode': några är EPC (står för evolved packet core, eller 4g-corenät. reds anm), några är 5g Core” och några är en kombination av de båda.

”Måste ha mikrotjänster”

”Cloud native” är ett begrepp som kan betyda olika saker beroende på vem man frågar. Men för Ericsson råder det inga tveksamheter om dess innebörd. Anders Rosengren är av uppfattningen att några av Ericssons konkurrenter ägnar sig åt så kallad ”cloud washing”. Alltså att man på ett missvisande sätt använder ordet ”cloud” i marknadsföringen av en produkt.

– Du kan köra en stor monolitisk mjukvara i en container men då får du inga fördelar. För att vara cloud native måste du ha mikrotjänster, säger Rosengren.

Det är dock lite oklart vilka konkurrenter Rosengren syftar på med tanke på att både Huawei och Nokia – Ericssons största telekomrivaler – båda designar sina nya corenät att vara cloud native, inklusive mikrotjänster.

Corenät med containrar och mikrotjänster är ett av flera sätt som skiljer konstruktionen av 5g-nät från äldre generationers mobilnät. Ny Teknik har tidigare skrivit om spektrumdelning, om hur grafikkort kan bli intressanta för 5g-näten och om nya typer av funktioner som network slicing.

Peter Ottsjö

Mer om: 5g Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt