Deras borrteknik öppnar för värme från stora djup

2022-03-09 10:00  

Med millimetervågor förångas borrhålet, och bolaget tror sig kunna nå ett djup på 20 km. Den 500-gradiga miljön ska omvandlas till geotermisk energi.

Vi sitter på en ur vårt perspektiv outsinlig energikälla. För varje kilometer som man tar sig ner i jorden så stiger temperaturen med 15-30 grader Celsius, och på tillräckligt stort djup når man 100 grader. Genom att vatten cirkuleras i borrhålet kan den naturliga värmen utvinnas som geotermisk energi. Varmvattnet går antingen att använda direkt för att exempelvis värma upp hushåll, eller så omvandlar man hettan till el – och det går att göra även om vattnet inte ligger vid kokpunkten.

Energikällan är pålitlig men att borra är dyrt, och därför är det platser med vulkanisk aktivitet som kan utnyttja den geotermiska energin, exempelvis Island.

Quaise Energy, som är en spinoff från MIT, har dock utvecklat en ny borrteknik, och nu vill de använda den för att ta sig mellan 10–20 km ner i jordskorpan. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tekniken baseras på gyrotron

Vid 20 km djup ligger temperaturen på 500 grader. Om de kan nå dit till en rimlig kostnad så skulle det onekligen skaka om produktionen av grön energi.

Tekniken baseras på en gyrotron, en form av vakuumrör, som kan alstra radiofrekvensenergi i megawattområdet, vilket i sin tur producerar mycket värme.

Läs mer: Behövs verkligen en 100 mil lång vätgaspipeline?

Tekniken att på konentionellt vis borra ner till ungefär 5 kilometers djup finns sedan flera decennier. Quaise Energys plan är därför att inleda med konventionell borrning och därefter fortsätta med sitt egenutvecklade borrsystem för att ta sig vidare ner till 10–20 kilometer. Med hjälp av gyrotronen alstras millimetervågor som förångar materialet. Planen är att borrtekniken ska kunna demonstreras i fält 2024.

Till 2026 ska man från en handfull borrhål kunna plocka ut 100 MW. Men inledningsvis tänker bolaget inte anlägga egna värmeverk utan man siktar istället på att återanvända gamla olje- och gasanläggningar. En sådan ska stå klar 2028, som då har konverterats för ångturbiner.

Bolaget har en del kvar att bevisa. Tanken är att till 2023 ha förfinat sin gyrotronbaserade borrigg tillräckligt för att ta sig igenom en meter berg, enligt en artikel hos MIT-anknutna startupacceleratorn The Engine. Hur mycket energi Quaise teknik kräver jämfört med konventionell borrning framgår inte.

Quaise Energy hävdar att anläggningen av deras lösning använder mindre än en procent av de landområden och det material som andra förnybara energislag förbrukar. I en serie A-runda tog de nyligen hem 387 miljoner kr, och totalt har bolaget dragit in investeringar på 610 miljoner kr.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt