Algoritmen slog mänskliga experterna i drönartestet 

2021-07-26 15:30  

Tävlande drönarpiloter har enormt snabba reaktioner. Ändå slogs de varje varv av forskarnas algoritm. 

Elon Musk har proklamerat att stridspiloternas era är förbi – och även om han måhända är lite tidig på banan utgör University of Zürich drönartest ett utropsteckan bakom entreprenörens uttalande.

Vid det schweiziska lärosätet har man utvecklat en algoritm som låter en drönare med fyra propellrar hitta den kortaste och mest effektiva vägen runt en bana.

Samtidigt tas begränsningar hos själva drönaren med i beräkningen. Ai:n behöver bara information om de punkter som ska passeras längs banans sträckning – resten klarar den själv.

Mänskliga piloterna utmanövrerades varje varv

Tidigare har mänskliga drönarpiloter alltid slagit den artificiella intelligensen, men i ett test överträffades de nu av UZH:s algoritm. Trots att de två piloterna i världsklass hade fått chans att träna på banan så utmanövrerades de under varje varv.

Drönaren plockade in information i realtid via externa kameror, men förhoppningen är att det i framtiden ska räcka med en kamera ombord.

Läs mer: Chalmers vulkanforskare: ”På gränsen till vad drönare klarar av”

Det ska också sägas att det i dagsläget tar en timme för datorn att beräkna den optimala flygvägen runt banan, och innan deras mjukvara kan kommersialiseras måste forskarna lyckas göra beräkningen mindre krävande.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt