Spotify växer långsammare än väntat – rasar på börsen

2022-04-27 16:44  

Spotifys siffror för första kvartalet blev över förväntan. Trots det rasar aktien när New York-börserna öppnar. Marknaden är besviken på bolagets prognos över antalet nya användare.

Förra veckan meddelade Netflix att tjänsten under årets första kvartal tappade användare för första gången sedan start. Aktien rasade med 35 procent efter rapporten. Det har pratats om att strömningsmarknaden är mättad och Spotify hade därför ögonen på sig inför onsdagens delårsrapport.

Inte minst för att det svenska musikströmningsbolagets aktiekurs har rasat med över 50 procent sedan årsskiftet.

Läs mer: Efter Netflix tapp – tar krafttag mot kontodelning

Trött på liknelser med Netflix

Att bolagets vd Daniel Ek är trött på att klumpas ihop med Netflix stod dock klart på en investerarkonferens efter delårsrapporten. Daniel Ek fick frågan om han ser samma utmaningar som Netflix.

– Det handlar om väldigt olika företag. Utöver att båda är mediebolag och båda främst får intäkter från prenumeranter så tycker jag att det inte finns särskilt många likheter, säger han.

Han nämner skillnader som att Netflix inte har en gratistjänst och att de främst skapar sitt egna innehåll.

– Spotify har varit konkurrensutsatt sedan 2015. Nu ser det ut som att konkurrensen hettar till inom videoströmningsbranschen. Vi är väldigt nöjda med våra resultat och anser att ljudmarknaden är förbisedd, säger han.

Läs mer: Historiskt kundtapp för Netflix – men växer i Sverige

Rasar på börsen

Spotifys siffror för årets första kvartal var istället över förväntan. Till skillnad från Netflix ökade Spotifys betalande användare också under kvartalet till 182 miljoner, vilket förvisso var något lägre än bolagets egna prognos på 183 miljoner betalande kunder. Även antalet aktiva användare ökade mer än väntat.

De senaste åren har bolaget investerat kraftigt i sin poddverksamhet. Något som bidragit till att annonsintäkterna växte med 60 procent under 2021. Enligt bolaget står annonsintäkter för 11 procent av det första kvartalets intäkter.

Framåt är Spotify dock mer försiktigt med sina prognoser med anledning av osäkerheten i omvärlden. Man väntar sig 187 miljoner betalande användare för andra kvartalet, vilket är 2,4 miljoner färre än vad analytikerna räknat med.

Beskedet får aktien att falla med runt 8 procent några minuter efter börsöppning i New York. Aktien handlas rekordlågt, och en bra bit under noteringskursen.

Johanna Ekström/TT

Mer om: Spotify Streaming

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer