Spänningen i badet undersökt

2004-05-04 23:00  
ny löpsedel
- Låt oss gå till experiment och demonstrationer! sa en gång Galileo Galilei. Och det har Klas Björck gjort.

Jag läste Teknikfrågans artiklar om ström i badkaret, och blev så pass nyfiken att jag gjorde några praktiska experiment. Jag lade ned två elektroder med cirka 2 mm. mellanrum i en plastbalja med vatten och mätte ström och spänning. Experimentet stöder nedanstående teorier. Det finns givetvis två varianter på hur man kan uppfatta ett badkar.

Ofarlig spänning i badkaret.
Teckning Kaianders Sempler

1. Ett badkar i ett relativt nytt hus är helt ojordat. Badkaret i sig isolerar, och avloppet har plaströr. Även tilloppet är ofta frisvävande från jord. Om man nu spänningssätter ledarna till 230 V så kommer all ström som flyter i kretsen att gå endast mellan kablarna. Vattnet har en relativt hög resistans. Strömmen blir bara i storleksordningen några hundra mA, så säkringen kommer inte att lösa ut. I detta fall torde det vara helt ofarligt att ligga i badkaret, så länge man inte tar i ett jordat föremål.

2. Ett badkar i ett äldre hus har däremot avloppsledningar i metall och kan anses jordat. Jag simulerade detta fall med att sänka ned de två elektroderna i ena änden av baljan och en jordad ledning i den andra.

I detta fall så kunde jag mäta upp en spänning på 70 V mellan fasen och den jordade ledningen i änden av baljan. Jag stoppade nu ned en hand i vattnet, och ju mer jag spretade med fingrarna desto mera ström kunde jag känna. Människokroppen har normalt en resistans på cirka 2 kW, men i detta fall, när man har ett oändligt antal in och utgångar för strömmen, så torde det vara svårt att beräkna resistansen.

Jag kunde konstatera att strömmen genom kretsen ökade ju större avstånd jag hade mellan fingrarna. Det är helt klart att det inte är behagligt att bada i ett jordat badkar som är spänningssatt. Om det är farligt eller inte beror på ett antal faktorer: vattnets renhet, hur bra kopplingen till jord är, var i vattnet man befinner sig etc. Ett bra tips: använd mycket badsalt.
Klas Björck, Täby

Tack för detta svar. I pressen är emellertid strömmen betydligt farligare. Aftonbladet hade häromdagen en story om en man i USA som tyckte att hustrun skulle undersöka vad som händer om man badar tillsammans med en elektrisk apparat. Där var det bara frågan om 110 volt, men det ansågs ändå att karln försökt mörda hustrun.

Läs historien
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,472629,00.html
Tro't den som vill.

Nästa fråga är också kopplad till jorden:

Om jorden vore ensam i universum, skulle den då fortfarande bukta ut vid ekvatorn?
Stefan Jeppsson

Svar och nya frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer