Skyhögt pris för månkameran

2014-03-24 12:29  

En Hasselbladskamera som påstås ha varit på månen auktionerades ut för åtta gånger utropspriset.

Kazunori Fujisawa som grundat den japanska hemelektronikkedjan Yodobashi Camera har skaffat en ny kamera att visa upp. 21 mars ropade han in en Hasselbladare som påstås varit på månen enligt den säljande auktionsfirman West Licht i Österrike.

Utropspriset var motsvarande 710 000 kronor men efter en hård budgivning klubbades kameran för 5,8 miljoner kronor.

Enligt West Licht användes kameran av astronauten James Irwin när han som åttonde människa 1971 besökte månen med Apollo 15.

Vanligtvis lämnades kamerorna som använts kvar på månen för att spara vikt när månlandaren återvände till kommando- och servicemodulen som kretsade runt månen under astronauternas besök. Bara kamerornas filmkassetter fick följa med från månen. Men James Irwins kamera trasslade och filmkassetten kunde inte tas loss. Då fick hela kameran följa med till jorden.

Det finns emellertid inga entydiga bevis för att kameran som auktionerades ut verkligen varit på månen. När kameran för några år sedan såldes i USA kunde den auktionfirman visa upp ett dokument där Nasafotografen Dick Williamsson sades sig vara övertygad om att kameran funnits ombord på Apollos kommando- och servicemodul. Men i det utlåtandet fanns inga uppgifter om att kameran dessutom varit med till månen.

Den som skulle ha kunnat verifiera kamerans äkthet är givetvis James Irwin, men han dog redan 1991 som den yngsta och första av de tolv astronauter som vandrat på månen.

West Lichts "bevis" för att det handlar om en äkta månkamera är en märkning med hårkors och nummer "38" som kopierades in i de bilder som togs. Och bevisligen är de foton som togs av James Irwin försedda med detta nummer.

Men enligt sajten Collect Space ifrågasätts märkningen av den auktionerade kameran som fått numret ingraverat i efterhand och inte inkluderats vid tillverkningen av kameran som är den metod som normalt använts.

En rymdhistoriker som granskat bilderna av kameran från auktionsfirman i Österrike säger att märkningen inte stämmer med de månbilder från James Irwins kamera som presenterats av Nasa, skriver Collect Space.

Men han tillägger att originalplattan med märkningen kan ha förstörts och ersatts med den som finns i den nu sålda kameran.

När kameran presenterades på auktionsfirmans sajt i januari påstods den vara den enda kameran som återvänt från månen till jorden. Men det är fel enligt Collect Space som skriver att det finns bevis för att minst fyra Hasselbladare tagits tillbaka från månen.

Jan Melin

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer