Skriv trollformler i Java

2013-04-19 13:52  
Kombinera nytta med nöje. I spelet Code Spells lär man sig använda trollformler skrivna i Javakod.

I ett nytt äventyrsspel används magiska formler skrivna i Javakod. Syftet är att lära barn programmering.

Code Spells påminner om många andra datorspel i äventyrsklassen. Med hjälp av magiska formler betvingar man fiender och skaffar sig övernaturliga förmågor. I enkla spel kan det handla om att bara trycka på musknappen för att använda sin trollformel.

Men i det nya spelet som utvecklats vid University of California i San Diego måste man skriva de magiska formlerna i Javakod.

Tanken är att barn och ungdomar på detta sätt ska lära sig programmera på ett underhållande sätt. Därför finns några korta lektioner om kodning med i spelet. Nybörjaren kan även använda färdiga Java-formler som efter hand kan byggas ut med egen kod.

Innan forskarna började skissa på sitt spel intervjuade de yrkesverksamma datavetare om hur deras passion för programmering föddes.

De fann bland annat att de intervjuade redan som barn fångades av den problemlösande aspekten av programmering och ägnade "otaliga timmar" åt detta. Med andra ord påminde det om att spela datorspel, skriver Wired.

När de första versionerna av spelet fanns klart testades de på en grupp flickor i åldrar mellan 10 och 12 år. Forskarna noterade att flickorna både lärde sig hur de skulle använda kod för att påverka spelet och hitta på egna kreativa lösningar.

Mer viktigt var att flickorna gillade spelet och över hälften av dem ville gärna fortsätta att spela hemma och ville ville få reda på när det skulle släppas, skriver Wired.

Svaret på deras fråga är att Code Spells nu finns för gratis nedladdning i en version för Macintosh. Men på spelets webbplats sägs att även en Windowsversion är på gång.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/TslR9CG6yKI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer