Så smart är Googles bildigenkänning

2016-02-29 13:28  

Google har utvecklat en programvara som kan lista ut var i världen ett foto är taget. Till och med inomhusbilder.

När Googles programvara Pla Net, som bygger på neurala nätverk, analyserade flera miljoner bilder från Flickr kunde programmet i 48 procent av fallen bedöma vilken världsdel bilden kom ifrån, skriver Googles forskare i en rapport.

För att utveckla tekniken som bygger på så kallad "deep learning" hämtade forskarna 126 miljoner bilder från webben som hade data om var bilderna var tagna. Samtidigt delades världen in i 26 000 rutor i varierande storlek beroende av hur många av de insamlade bilderna som kunde placeras i var och en av rutorna. För den placeringen användes 91 miljoner av de insamlade bilderna.

Sedan användes de återstående 34 miljonerna bilderna för att kalibrera det neurala nätverkets förmåga att bestämma platsen där ett foto kom ifrån.

För att mäta systemets träffsäkerhet matades det med 2,3 miljoner bilder från Flickr där bara själva bilden utan metadata analyserades. Det var i den testen som 48 procent av bilderna kunde hänföras till rätt kontinent och 28,4 procent av bilderna fick rätt land, 10,1 procent rätt stad och 3,6 procent korrekt gata eller väg, skriver MIT Technology Review.

Pla Net kan till och med avgöra var inomhusbilder eller foton av speciella föremål är tagna. Det är möjligt när bilden ingår i ett album där fotona är från samma ställe och någon eller flera av bilderna visar utomhusmiljöer som Pla Net kan lokalisera.

Systemet är fortfarande under utveckling men hela datormodellen lägger bara beslag på 377 megabyte minne vilket gör att det är möjligt att integrera i en mobiltelefon, skriver Technology Review.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer