Rock för hackare

2009-04-21 09:55  

Pink Floyds David Gilmour har spelat in en låt för att stödja den brittiska hackaren Gary McKinnon. Han riskerar 60 års fängelse för intrång i amerikanska militära datorsystem.

Flera rockstjärnor med Pink Floyds gitarrist och sångare David Gilmour i spetsen kämpar nu för att hjälpa den brittiska hackaren Gary McKinnon.

2001 bröt han sig in i amerikanska datorsystem hos U.S. Army, Pentagon och NASA för att leta efter hemliga uppgifter om UFO, skriver Computerworld.

Han avslöjades och stämdes redan 2002 inför amerikansk domstol. Men rättegången där han riskerar att dömas till över 60 år i fängelse har ständigt skjutits upp efter överklaganden och andra juridiska manövrer.

För att samla in pengar till Gary McKinnon ska hans vänner släppa en cd med musik från olika artister.

Enligt Computerworld är flera av dem mycket kända. Men den enda som hittills avslöjat sin medverkan är David Gilmour som redan spelat in en låt.

Bland rockare som tidigare förklarat sitt stöd finns Sting och Graham Nash. Han godkände bland annat att den egna låten ”Chicago” fick en ny text när den sjöngs vid en demonstration till stöd för Gary McKinnon som nyligen hölls i London.

Andra kändisar som kämpar för att den brittiska hackaren ska slippa fängelse är Londons borgmästare Boris Johnson. I januari skrev han en tidningskolumn där han bad USAs president Barack Obama att han skulle verka för att åtalet mot Gary McKinnon lades ner, skriver Computer World.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer