Problem-makaren: ”Mest respons om jag gör något fel”

2016-10-31 10:22  
Problemskrivare. Göran Grimvall är professor emeritus i teoretisk fysik vid KTH i Stockholm, och har medverkat i Ny Teknik sedan 1979. Foto: Jörgen Appelgren

Göran Grimvall är Ny Tekniks egen problem-professor. Nu är det dags för jubileum – 1 600 kluriga gåtor har det blivit sedan starten 1979.

Grattis! 1 600 miniproblem har Ny Tekniks läsare fått ta del av sedan 1979. Hade du tänkt dig att det skulle bli så många?

– Nä, det trodde man väl inte i sin vildaste fantasi. Det är nästan 40 år. Jag har hållit på ända sedan 1975, först i Teknisk Tidskrift som var föregångare till Ny Teknik. Där skrev jag en spalt som hette ”Förklarade fenomen”. Men den kom en gång i månaden. När Ny Teknik startade och kom varje vecka insåg jag att jag inte skulle kunna skriva den spalten så ofta. Då hade jag i stället lite tankenötter över – sedan har det bara fortsatt och fortsatt.

Vad har fått dig att vilja fortsätta under den här tiden?

– De positiva läsarreaktionerna. Och eftersom jag är professor vid en teknisk högskola vill jag föra ut något också till en allmänhet. Det är den så kallade tredje uppgiften för högskolor, utöver undervisning och forskning.

Vad får du mest respons på?

– Om jag råkar göra något fel. Breven börjar ofta på samma sätt: ”Hej Göran. Jag läser alltid dina problem med stort nöje. Men i det senaste...” Jag brukar inte ha med rättelser eller gå i svaromål i tidningen, men alla som skriver till mig får ett svar. Ofta är det så att ett problem har ytterligare aspekter än de jag har redogjort för. Jag kan inte täcka alla varianter och det gör att det finns en gråzon i hur frågor kan tolkas. Det brukar stå ”Har du tänkt på att...” I allmänhet hade jag redan tänkt på det, men av utrymmesskäl avstått från att gå närmare in på saken.

Läs mer:

Läs mer: Löser du den första kluringen från 1979?

Hur får du idéer till problemen?

– Jag köper väldigt mycket avancerad populärvetenskaplig litteratur, och där hittar jag ofta uppgifter och fakta som jag kan spinna vidare på. De problem jag skriver handlar i regel om allmän ingenjörsvetenskap. Det är mycket klassisk mekanik. Sedan är jag väldigt förtjust i rimlighetsbedömningar.

Problemen tar en massa tid för läsare att lösa. Måste du lägga ned mycket tid på att skapa problemen?

– När jag har en idé klar tar det väl ett par timmar att skriva. Men jag är alltid på jakt efter nya frågeställningar.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt