Parkour? Inga problem för roboten Atlas

2021-08-18 12:41  

Nu har forskarna på Boston Dynamics lärt den humaoida roboten Atlas att imitera parkour som genomförs av människor.

Ny Teknik har genom åren skrivit om Atlas som gör bakåtvolter, tagit en joggingrunda, lärt sig gymnastik, och lärt sig enkel parkour.

Nu har forskarna på amerikanska Boston Dynamics tagit Atlas parkourhopp flera steg längre. Den här gången är att Atlas är programmerad att se och lära av en människas parkour.

Läs mer: Boston Dynamics hälsar gott nytt år med robotdans

Inför tidigare rundor med parkour programmerades Atlas för att kunna hantera alla typer av händelser som den skulle kunna råka ut för. Nu är roboten istället programmerad för att göra samma sak som de människor som lär upp den.

Kräver balans och snabba växlingar

Att Boston Dynamics tränat upp Atlas att utöva parkour beror på att det är en helkroppsaktivitet som kräver att roboten dels behåller sin balans i olika situationer, dels att den smidigt och snabbt ska kunna växla mellan olika beteenden.

– Det handlar om att skapa beteenden som ligger på gränsen för robotarnas förmåga och få detta att fungera tillsammans i ett flexibelt styrsystem. Det arbete som vi nu utför gör att vi kan skapa en solid grund för att kunna ta itu med nästa uppsättning forskningsproblem, säger Scott Kuindersma, forskare i Atlas-teamet, i ett blogginlägg.

Här ser du filmen med Atlas senaste parkour:

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer