Originalpluggen var Oswalds!

2008-04-15 11:05  

Nej, plastpluggen är inte en tysk uppfinning utan en svensk. Närmare bestämt från Nyköping.

I Ny Teknik2008:12 skrev vi att plastpluggen, bokhylleuppsättarnas bästa vän, uppfanns av en tysk vid namn Artur Fischer 1958. Detta efter att ha sett tyska tv-nyheter, där pluggens femtioårsdag firades under festliga former.

– Helt fel, skriver Mats Thorsman från Västervik. Min far Oswald Thorsman patenterade den första pluggen i plast 1957. Thorsman-pluggen var således först. Artur Fischer fick senare ändra på sitt plagiat efter beslut i domstol om att min fars uppfinning var originalet.

– Posten gav 2007 ut en serie frimärken under rubriken ”Svenska innovationer”. Som synes ovan så var pluggen ett av motiven. Detta med anledning av att uppfinningen då fyllde 50 år. Utformningen av pluggen och dess blandning av plast är än i dag samma som pappas första prototyp, framtage och bränd hemmma i köksugnen.

– Oswald byggde upp Thorsmans från ett enmansföretag till en stor industri på bara några år. Pluggen var företagets flaggskepp, men det var ett stort antal innovationer som gav företaget dess bäring. Kopplingsdosor, kanaler, expanders, snabbkopplingar med mera är tillsammans med andra produkter alla innovationer från pappa.

– Tyvärr så dog min far hastigt 1973, endast 49 år gammal. Det hade varit oerhört spännande att ha fått sett vad som hade kommit ut ur hans pipeline av innovationer. Hans kreativitet verkade sakna gränser, och han spottade ur sig nya produkter. Dock hann pappa med oerhört mycket på kort tid.

– Oswald var socionom och hade ingen teknisk bakgrund alls. Trots – eller på grund av – detta så lyckades han både uppfinna och sälja. Han används faktiskt än i dag i undervisningen som exempel på en modern företagsledare. Det finns mängder av otroliga historier om hans sätt att ta hand om sin personal.

Efter Jobbet-redaktörenber om ursäkt för sin fadäs. Det tråkiga är att hela tyska folket ännu tror att pluggen är en tysk uppfinning.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer