Nytt rekord för superdatorer

2013-01-29 11:26  
Superdatorn Sequoia har använts för att simulera flödet i en jetmotor där gaserna sputar ut från det grå munstycket. De röda "flammorna" visar temperaturen och de blå ljudfältet. Foto: Center for Turbulence Research/Stanford University

För att simulera bullret från en jetmotor har forskare använt ett rekordstort antal processorkärnor i en superdator.

Superdatorn Sequoi vid Lawrence Livermore National Lab är världens just nu näst kraftfullaste dator. Men den har ändå nyligen slagit ett världsrekord. För första gången har en miljon processorkärnor använts samtidigt för en beräkningsuppgift, skriver Stanford University i ett pressmeddelande.

Datorn har visserligen över 1,5 miljoner kärnor men vanligtvis används bara upp till ett par hundra tusen samtidigt för ett ändamål.

I en superdator delas en beräkning upp i mindre delar som körs parallellt. Ju fler kärnor som kan användas desto snabbare går beräkningarna vilket möjliggör lösningen av mer komplexa problem.

Men allt för många kärnor ställer även till problem. Vid ett visst antal blir beräkningarna långsammare på grund av flaskhalsar som uppstår i kommunikationen mellan processorerna.

Så forskarna har lagt ner ett hårt arbete på att hitta den rätta balansen mellan beräkning, minneshantering och kommunikation, skriver The Register.

Uppgiften för Sequoi var att lösa ett komplext strömningsmekaniskt problem. Nämligen att förutsäga  hur mycket buller som genereras av en jetmotor för överljudsfart.

Enligt Stanford University är bullret från ett högpresterande flygplan när det startar eller landar bland de kraftigaste ljud som människan lyckats skapa. För att minska detta buller försöker forskare utveckla nya utformningar av motorernas strömningsmunstycken vilket kan reducera bullret vid sin källa och leda till tystare flygplan. Det är bland annat för att i datorsimuleringar testa olika modeller av dessa munstycken som forskarna vid Lawrence Livermore National Lab utvecklar beräkningsmetoder där ett allt större antal processorkärnor kan utnyttjas samtidigt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer