Nya motorer tillåts i Formel E

2014-10-02 09:51  
Idag sitter samma typ av motor från McLaren i alla Formel E-bilar. Foto: FIA Formula-E & McLaren

Nu ska stallen som kör Formel E med eldrivna racingbilar kunna utveckla egna motorer och batterier.

För två veckor sedan gick första loppet i Formel E där bilarna drivs av elmotorer. Den nya klassen som hade sin premiär i Beijing är verkligen förarnas tävling. Alla kör samma typ av bil, Spark-Renault SRT_01E vars motor från McLaren har effekten 200 kW som ger en toppfart på 225 km/h.

Men nu införs en ny regel där stallen får välja egna motorer och batterier, säger tävlingsklassens vd Alejando Agag i ett pressmeddelande som citeras av Autoblog Green.

Nya motorer tillåts från och med nästa års tävlingssäsong och nya batterier får börja användas året efter.

Det gör att den nya e-klassen blir mer lik exempelvis Formel 1 där motorer och bilarnas konstruktion kan vara lika avgörande som förarnas skicklighet.

- Stallen kan till och med bygga helt egna bilar, men reglerna är strikta vilket gör att det inte finns mycket utrymme för exempelvis utveckling av aerodynamiken, säger Alejando Agag.

- Jag hoppas att vi får se tre till fyra olika batteri- och motortillverkare.

Det skulle höja statusen för Formel E som idag inte får kora någon världsmästare. Enligt bilsportförbundet FIA som administrerar regelverket för i stort sett all bilsport krävs fyra olika tillverkare för att en tävlingsklass ska kunna bli ett officiellt världsmästerskap.

Jan Melin

Mer om: Formel E

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer