Nasa släpper 19 000 timmar ljud från Apollo 11

2018-08-28 10:15  
Den 20 juli 1969 tar Neil Armstrong det första steget på månen. Foto: Nasa

Nästan 50 år efter att Neil Armstrong tog det första steget på månen släpper Nasa 19 000 timmar ljudupptagning från rymduppdraget Apollo 11.

”Ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten” sa Neil Armstrong den 20 juli 1969 när han tog det allra första mänskliga steget på månen. Det har blivit ett av världens mest kända citat, och en symbol för vad människor kan göra med nyfikenhetens och teknikens hjälp.

Men in i det sista var det inte säkert att den bemannade månlandningen skulle bli av. Detta, och mycket annat, kan den som tar del av den 19 000 timmar långa ljudupptagningen som Nasa och University of Texas har gjort tillgänglig konstatera.

”Den verkliga berättelsen finns på kontrollsidan. Hur lyckades de? Hur kunde de skicka alla till månen?”, säger Ben Feist, programvaruutvecklare som har arbetat med ljudupptagningen till NBC News.

Nu kan alla rymdfans höra vad som faktiskt hände bakom kulisserna, från vardagliga samtal, skämtande och nyhetsuppdateringarna som astronauterna fick, till de kritiska stunderna som skulle avgöra uppdragets öde. Som det som hände bara kort innan månlandningen.

Stöter på problem

Astronauterna hade inte långt kvar till månen när det uppstod ett problem med radardata och kommunikation. Om problemet förvärrades skulle rymduppdraget stoppas. Snart började också ett larm ljuda i rymdkabinen, med en varning om en ”1202”. Astronauterna visste inte vad det betydde.

Från kontrollrummet på jorden fick astronauterna veta att datorerna börjar bli överbelastade. Skulle de kunna slutföra sitt uppdrag, eller behöva ta sig tillbaka utan att ha klarat sitt mål?

Medan astronauterna närmade sig månen avvaktade de ett besked. Sedan kommer svaret från jorden: de kan fortsätta som planerat. Och Neil Armstrong kunde ta det allra första mänskliga steget på månen och leverera sitt historiska citat.

Ania Obminska

Mer om: Nasa Apollo 11

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer