Nasa dödförklarar Spirit

2011-05-26 11:45  
Spirit Foto: Nasa

Marsfordonet Spirit överlevde sig själv många gånger om. Men nu ger Nasa upp hoppet och dödförklarar sexhjulingen.

(Uppdaterad) Spirit landade på Mars den 3 januari 2004, tvillingfordonet Opportunity den 25 januari. Där skulle de under tre månader rulla omkring på den röda planeten och skicka bilder och data till jorden.

Sedan bedömdes de ha tjänat ut i den ogästvänliga miljön.

Men de båda fordonen överraskade och fortsatte att fungera. År ut och år in. Under de kalla Marsvintrarna låg de i dvala, men kunde väckas till liv igen när solen gav tillräckligt med energi till solpanelerna.

I april 2009 körde emellertid Spirit fast i sanden, och hur mycket forskarna vid Nasa än försökte manövrera loss fordonet, så blev det kvar i sanden. 

Sista kontakten med Spirit var den 22 mars 2010. Forskarna har fortsatt att sända signaler, men får inga svar. De tror att Spirit inte klarat den senaste vinterns låga temperaturer på - 55 °C.

Tvillingfordonet Opportunity fortsätter dock att skicka uppgifter från Mars till jorden. Och i höst ska Nasa skicka ett nytt fordon, Curiosity, till Mars för fortsatta utforskningar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Spirit Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer