Minsta operativsystemet för internets prylar

2015-05-20 15:23  
Om tio är kan över 100 miljarder prylar vara kopplade till internet. Foto: Alamy

Tio kilobyte kod är allt som behövs för ett operativsystem avsett för "sakernas internet".

Huawei har utvecklat ett operativsystem som bara är tio kilobyte stort.

Det heter Lite OS och är avsett för "internet of things", alltså de miljontals prylar som kopplas upp till internet, skriver företaget på sin webbplats.

Enligt det kinesiska företaget är deras operativsystem det minsta av sitt slag och ska kunna användas för att koppla upp allt från kroppsburna prylar till bilar.

I samband med presentationen av det nya operativsystemet meddelade Huawei att det kommer att vara ett system som är öppet för alla utvecklare av produkter för "sakernas internet".

Huawei förutspår att det om tio år kommer att finnas 100 miljarder prylar med internetanslutning. 22 procent av dessa kommer att vara personliga konsumentprodukter som klockor och mobiler medan 18 procent är hushållsapparater som dammsugare och tevemottagare. Resterande 60 procent av de uppkopplade produkterna blir sådana som används i affärsverksamhet, industritillverkning, bilar, verktyg och hjälpmedel i "smarta städer", skriver Financial Times.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer