Makthavarna var frispråkigare förr

2010-11-10 09:43  
Per-Olof Fridensköld, Citatets nuvarande redaktör, och Lars Anders Karlberg, Citatets förste redaktör, läser med förtjusning gamla godingar. Foto: Ola Forssblad

Tidningen Affärsvärlden har hållt koll på näringslivets makthavare i över hundra år. Dagens makthavare vaktar sina tungor till förtret för Citatet-redaktörerna Fridensköld och Karlberg.

För 30 år sedan drog Affärsvärlden i gång sin hyllade Citatet-sida. Och nu finns de bästa citaten samlade i bokform.

Citatets två grånande redaktörer bläddrar nostalgiskt i den nyutkomna boken, som heter just ”Affärsvärldens bästa citat”.

- Detta är ett stycke ekonomisk nutidshistoria. Det handlar om det roligaste – och dummaste – som sagts i näringslivet de senaste decennierna, säger citatsidans veteranredaktörer Per-Olof Fridensköld och Lars Anders Karlberg.

Affärsvärldens Citatet-sida har överlevt alla sina konkurrenter i svensk affärspress och dagspress: Mr Trend, Tysta Mari och Hugin & Munin, alla har kommit och gått, men Citatet har bestått.

- Citatet är slitstarkt och så är också vi, säger Karlberg och Fridensköld som hjälps åt att varje vecka fylla sidan med näringslivssatir.

För Citatets ”affärsidé” är att lyfta fram det oavsiktligt roliga i uttalanden av politiker eller näringslivshöjdare. Rubrikerna hjälper till att lyfta fram poängerna.

- Men makthavarna var frispråkigare förr. Nu är de försiktigare med vad de säger. Deras pr-avdelningar har väl medietränat dem, säger Per-Olof Fridensköld .

Att Citatet är slitstarkt vittnar inte minst unga läsare om. För Affärsvärldenprenumeranten och civilekonomen Niklas Bromé, 27, är citatsidan det första han läser i tidningen.

- Det bästa med hela Affärsvärlden, säger han.

”Affärsvärldens bästa citat” har redigerats och förlagts av Hans-Olov Öberg, tidigare medarbetare på Affärsvärlden, nu mångsysslare med eget bokförlag, Kalla Kulor Förlag.

Boken finns hos välsorterade bokhandlare och kan även köpas på Kalla Kulors nätbokhandel, www.kallakulor.com. Pris: ca 120 kronor.

Här är Hans-Olovs favoritcitat:

Skola för statsmän

”Att sortera potatis är något som jag varmt kan rekommendera alla politiker. Det är en utmärkt övning i att fatta snabba beslut.”

Thorbjörn Fälldin.

Skyll inte på oss

”Varken jag eller styrelsen har något ansvar för de kreditförluster som Folksam drabbats av. Ansvaret har andra.”

Stig Malm, Folksams styrelseordförande.

Börsens skönandar

”De som känner oss skulle inte beskriva oss som några giriga människor som bara tänker på pengar. Snarare som filantroper. Både Sven Hagströmer och jag tycker om konst, musik, litteratur och gamla möbler.”

Mats Qviberg, finansmannen.

Som folk är mest

”Jag försöker undvika att mina barn skall växa upp med överklassvärderingar. Vi har mycket begränsat med tjänstefolk hemma. Det är bara några damer som kommer på dagen och går på kvällen.”

Jan Stenbeck.

Och här är förre chefredaktören Ronald Fagerfjälls favorit:

"Om företagen misslyckas med alternativ produktion får de hitta på något annat".

Nils G Åsling, industriminister

Ny Teknik Admin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer