Köksproblem

2010-11-23 23:00  

Vad visar vågen?

Linköpingsteknologen Linus prövar ett nytt recept. Det står att man skall väga upp 125 gram matolja, och att den skall vara varm, mellan 35 och 40 grader Celsius, så Linus ställer en liten skål på vågen och häller i ljummen matolja tills vågens utslag ökat med 125 gram. Sedan tar han sin degtermometer, som ser ut ungefär som en tjock kulspetspenna, och håller ner den i oljan medan skålen fortfarande står kvar på vågen. Visar vågen då fortfarande lika mycket, eller visar den något mer eller något mindre?

(Anmärkning: Linus motsvarighet heter Emil på CTH, Osquar på KTH, Truls i Lund och Civerth i Uppsala. De kvinnliga teknologerna heter Linnea, Emilia, Osqulda, Trula och Civ.)

Svar längst ner på sidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar:

Den visade något mer. Vätskan utövar ett tryck uppåt på termometern, som är lika stort som tyngden av den undanträngda vätskan (Arkimedes princip). Denna uppåtriktade kraft leder till en lika stor nedåtriktad kraft på kärlet, och därmed på vågen. Volymen av termometern nere i vätskan är nog inte mer än en kubikcentimeter, så vågen bör visa högst något gram mer. Det kanske är för lite att kunna registreras.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer