Här simuleras värsta jordbävningen

2016-06-20 13:03  
Huset som testades står på en platta som skakar och simulerar en jordbävning. Foto: UC San Diego

Ett sexvåningshus är det högsta som testats med en simulerad jordbävning.

Forskare vid University of California i San Diego har byggt världens största jordbävningssimulator utomhus. Nyligen testades hur stommen till ett sexvåningshus klarar av ett skalv med richtermagnitud 6,7 vilket motsvarar den jordbävning som drabbade Los Angeles 1994 och orsakade stora skador, skriver Mail Online.

Huskroppen som är byggd av lättviktsstål såg ut att klara det konstgjorda skalvet väl. Men exakt vilka eventuella skador som uppstod vet forskarna först efter en bearbetning av de data som samlades in  av 250 sensorer, 40 videokameror och ett gps-system.

Skalvet filmades även av drönare som i senare försök ska förses med värmekameror som eventuellt kan upptäcka skadade personer i ett hus.

Att husets stomme byggdes av lättviktsstål var för att undersöka om det materialet är bättre än trä för höga bostadshus när det gäller att motstå kraftiga jordskalv.

Nya jordskalv planeras till de kommande veckorna då bland annat ett skalv med magnitud  8,8 ska simuleras. En styrka som uppmättes under jordbävningen i Chile 2010.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer