Google hittar animationer

2013-03-20 13:28  
Så här hittar du animerade gif-bilder i Googles söktjänst.

Nu kan man leta efter animerade gif-bilder i Googles söktjänst. Vill man göra egna så är det ganska enkelt.

Bildformatet gif har fått en oväntad renässans. Det gäller varianten animerad gif som är något så motsägeelsfullt som en rörlig stillbild.

Förra året utsågs exempelvis GIF till årets ord av Oxford American Dictionaries. För att hjälpa dem som vill hitta animerade gifar har Google nu kompletterat sin bildsökningstjänst med detta alternativ.

Skriv in sökordet och välj sedan i undermenyerna Bilder-Sökverktyg-Animerad så dyker bilderna upp.

En animerad gif sätts samman av flera bilder i olika lager som bläddras fram efter varandra. Det kan vara en utmärkt form för att exempelvis demonstrera hur en maskin fungerar eller visa en liten försmak av en riktig video på sin Faceboksida i form av en enkel men rörlig bild.

Det som gör en animerad gif så användbar är att den är enkel att producera och kan visas direkt i en webbläsare. Det behövs ingen speciell videovisare, det är bara att lägga in bilden i html-koden eller helt enkelt dra in bilden från datorns skrivbord direkt till en tom webbsida så börjar den röra på sig.

Så gör du egna animerade Gif

Idag används gif främst i formen "animerad gif" där en serie bilder sätts ihop till en rörlig sekvens. Det är enkelt och det går snabbt att sätta samman en sådan här animation och tekniken har blivit speciellt populär för små lustifikationer.

Oftast är det tecknade bilder som görs om men vilka bilder som helst går att använda. Som i illustrationen här där en video från Zlatans supermål mot England gjorts om till en gif-animation.

Enklaste sättet att göra en egen animerad gif är att använda en webbtjänst som makeagif.com. Ladda upp max 20 bilder till sajten så konverteras de till en rörlig bildsekvens som kan sparas i den egna datorn.

Den färdiga bilden kan sedan dras in i webbläsarens fönster så körs animationen igång.

Men det finns även flera gratisprogram ute på webben för den som vill pyssla ihop sina giffar själv. Googla "free animated gif software" så får du många förslag. Ett program i Java för både Mac OS X och Windows är Gifted Motion.

(Bildkällor: Public Domain och Wikimedia Commons)

Jan Melin

Mer om: GIF

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer