Gitarr med inbyggd efterklang

2016-04-13 10:35  
Via ett inbyggt ställdon överförs strängarnas vibrationer till gitarrkroppen och skapar efterklang och chorus. Foto:Yamaha

I en ny akustisk gitarr skapas reverb och chorus i gitarrkroppen utan förstärkare eller högtalare.

Yamaha har presenterat en ny teknik där akustiska gitarrer har inbyggd efterklang (reverb). Men det handlar inte om att montera förstärkare, effektbox och högtalare i gitarrlådan för att ge det fylligare ljudet. Det skapas i stället elektromekaniskt där ett litet ställdon monterats mot botten av resonanslådan där det vibrerar i takt med strängarna och överför vibrationerna till gitarrkroppen och luften i och omkring instrumentet.

Vid sidan av reverb kan även choruseffekter skapas och regleras med små rattar på sargen. Gitarren som kallas Trans Acoustic Guitar har även en inbyggd piezoelektrisk mikrofon för den som vill elförstärka sitt spelande.

Säljstart är planerad till augusti 2016 och priset för gitarren som finns i modellerna dreadnought och concert kommer att ligga omkring motsvarande 10 000 kronor.

Jan Melin

Mer om: Gitarr Musik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer