Genombrott för kvantdatorer

2015-10-08 12:30  
Menno Veldhorst och Andrew Dzurak är två av de forskare som med utgångspunkt från två vanliga kiseltransistorer med varsin elektron byggt kvantbitar där de binära ettorna och nollorna representeras av riktiningen av elektronernas spinn. Foto: UNSW

Forskare har för första gången tillverkat en av kvantdatorns grundkomponenter i kisel.

Forskare vid University of New South Wales i Australien har lyckats tillverka en logisk grind av två kvantbitar (qubit) byggd av kisel.

Enligt universitetet är det första gången någon lyckats med det. Motsvarande komponenter som används idag är främst tillverkade av dyra material som cesium och diamnant och finns bara i få antal i de prototyper till kvantdatorer som hittills demonstrerats, skriver Gizmag.

Men forskarna i Australien tror att deras arbete kan leda till att man lyckas pressa in flera miljoner sammanflätade kvantbitar i en enda kiselkrets.

Utgångpunkten för den nya kvantgrinden är två vanliga kiseltransistorer sida vid sida som modifierats så de bara håller var sin elektron. Med en pålagd spänning och ett mikrovågsfält kan elektronernas spinn ändras och representera en binär etta eller nolla.

Vid sidan av att kunna tillverka de nya kvantkomponenterna med dagens metoder för kiselfabrikation är en stor fördel att dessa kan arbeta vid en något högre temperatur än dagens kvantdatorer. Men det handlar ändå om temperaturer nära den absoluta nollpunkten -273,15 grader Celsius.

Det dröjer emellertid innan en komplett kiselbaserad kvantdator kan byggas. Inom fem år hoppas forskarna kunna tillverka en prototyp med upp till 100 kvantbitar och efter ytterligare fem till femton år kan den första kvantprocessorn i full skala vara utvecklad. Related content

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer