Populärteknik

Forskare: Månens syre räcker för jordens invånare

Bara 1 kubikmeter regolit innehåller 630 kg syre. Foto: Nasa

Enligt forskarna skulle det syre som finns bundet i månens regolit kunna hålla åtta miljarder människor vid liv under överskådlig tid.

Publicerad Uppdaterad

Förutsättningarna för att upprätthålla baser på månen är bättre än vad man skulle kunna tro. Regolit, det damm som täcker ytan, består till 45 procent av syre – och enligt Southern Cross University räcker materialet från månens översta tio meter för att hålla åtta miljarder människor vid liv i 100 000 år.

Syre bundet i partiklar

En kubikmeter regolit innehåller 630 kg syre, vilket enligt Nasas kalkyl skulle försörja en människa i drygt två år. Syret är bundet i partiklar av bland annat kisel, aluminium och magnesiumoxid. För att bryta bindningen kan man använda elektrolys.

Det första steget blir dock att omvandla metalloxider till flytande form, och det australiensiska universitetet konstaterar att detta skulle kräva tung industriell utrustning. Det finns dock de som redan jobbar på problemet.

Experimentella reaktorer

Under sommaren efterlyste den europeiska rymdmyndigheten företag som kan ta fram just den här utrustningen, i ett kompakt format. ESA har bland annat valt ut belgiska Space Applications Services som nu planerar för en rad experimentella reaktorer, på väg mot en slutprodukt som kan utvinna syre ur regolit. Startupföretaget siktar på att ha sin utrustning på månen 2025.

Elektrolysen är i sig väldigt energikrävande och skulle kräva en mycket stor solcellsanläggning eller någon annan lösning för att omvandla solenergin till el.