Forskare hyllar Bob Dylan

2015-12-15 10:49  
Här är några av forskarna vid Karolinska institutet som gillar Bob Dylan. Foto: Gustav Mårtensson

Det har blivit allt vanligare att forskare smyger in citat av Bob Dylan i sina vetenskapliga artiklar.

För några år sedan skrev Karolinska institutets personaltidning KI Bladet att en grupp forskare vid institutet under lång tid smugit in referenser till Bob Dylans texter i sina rapporter för att hylla honom.

Nu har personal vid KI undersökt om detta är något unikt för institutet eller om fenomenet återfinns inom den biomedicinska forskningen mer generellt. Efter en samkörning av Dylans sång- och skivtitlar med den bibliografiska databasen Medline hittades 727 referenser där den äldsta var från 1970 i ett nummer av Journal of Practical Nusing, Under det decenniet återfanns en handfull Dylancitat. Sedan försvann de men blev vanliga från 1990-talet och framåt

I sin Dylanstudie skriver författarna att det förmodligen finns flera förklaringar till det. En gissning är att 1960-talets unga radikala studenter som då lyssnade på Dylan idag är medicindoktorer och forskare. En annan förklaring är att de vetenskapliga tidskrifterna idag har en mer liberal attityd till exempelvis excentriska artikelnamn.

De låtar som citerats mest är "The Times They are a-Changing" och "Blowin’ in the Wind". Även titlar som "All Along the Watchtower" och "Like a Rolling Stone" är populära referenser.

Men det är inte bara så att forskarna visar Bob Dylan respekt. Författarna till studien från KI har även hittat en del bevis på att respekten är ömsesidig och citerar låten "Don´t Fall Apart on me Tonight" där Dylan skriver "I wish I´d have been a doctor/ Maybe I´d have saved some life that had been lost/ Maybe I´d have done some good in the world".

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer