Flygvapnet väljer Ipad

2012-03-06 13:55  
United Airlines har redan börjat ersätta piloternas pappersdokument med pekplattor. Foto: United Airlines

Amerikanska flygvapnet ska flytta in pilotens alla pappersdokument i en pekdator.

U.S. Air Force satsar 60 miljoner kronor på att köpa upp till 18 000 av Apples pekdator Ipad. De ska användas för att ersätta all den pappersdokumentation som piloter och navigatörer måste släpa på.

Det handlar om allt från manualer och kartor till handböcker och checklistor.

Inköpare är Air Mobility Command som bland annat sköter transporter och lufttankning inom det amerikanska flygvapnet, enligt nyhetstjänsten Bloomberg.

I deras flotta finns bland annat transportplanen Boeing C-17 Globemaster 3 och Lockheed C-130 Hercules.

– Besättningarna flyger non-stop över hela världen och behöver ständig tillgång till olika typer av flygpublikationer. När de finns i digital form hjälper det besättningen att agera mer effektivt och säkert vilket möter effektivitetskraven från Pentagon, säger den militära talespersonen flygkapten Kathleen Ferrero till Bloomberg.

Tidigare har flera kommersiella flygbolag börjat ersätta pappersdokumenten med pekplattor. Exempelvis ska United Airlines förse sina 11 000 piloter med var sin Ipad.

De ersätter en pappersbunt som ofta består av 12 000 blad och väger 17 kg.

En viktbesparing som sänker bränsleförbrukningen med 1,2 miljoner liter per år.

Vid sidan av detta kan även flygsäkerheten förbättras när piloterna alltid har tillgång de senaste uppdateringarna av exempelvis manualer och kartor.

Jan Melin

Mer om: Ipad flygvapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer