E.T. hör oss<br></br> inte längre

2010-02-04 08:52  
I filmen Contact hittas vi av en främmande civilisation som snappat upp tv-signaler från jorden.

Dagens teknik för att sända radio och tv gör att signalerna inte når ut i rymden.<br></br> Då kan inte främmande civilisationer hitta oss.

Letandet efter utomjordiskt intelligent liv handlar främst om att försöka uppsnappa radiosignaler som främmande civilisationerna kan ha sänt ut.

Den största satsningen är projektet Seti, Search for extraterrestrial intelligence, där signaler som tas emot av stora radioteleskop analyseras.

I filmen Contact från 1997 kontaktas mänskligheten av en främmande civilisation som snappat upp tv-signaler från jorden.

Det har hittills varit ett fullt möjligt scenario då våra tv- och radiosändare har sänt både rundstrålande och med så hög effekt att signalerna når långt ut i universum.

Nu varnar astronomen och Setigrundaren Frank Drake för att utomjordningarna kanske inte längre kan fånga upp signaler från jorden.

– Problemet är att vi gör oss själva mer och mer svårhörda. Vi sänder på mycket mer effektiva sätt idag och gör våra signaler svagare och svagare, sade Frank Drake vid ett möte inom Seti som refereras av Guardian.

Tidigare sändes tv-och radioprogram från stora markstationer som hade sändareffekter på flera tusen watt.

Nu görs de flesta utsändningar från satelliter med effekter på bara 75 watt med antenner som är riktade mot jorden och inte ut mot rymden.

Ett skäl till detta är övergången från analog till digital teknik.

– När man gör det kan man sända med bara en fjärdedel så hög effekt. Så mycket snart blir vi oupptäckbara. Ingen i rymden kommer längre att kunna höra oss, sade Frank Drake.

Jan Melin

Mer om: SETI Frank Drake

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer