Därför kan du flyga så billigt

2016-06-22 15:07  
Enhetlig flygplansflotta, ung personal och inte allt för bekväma stolar är några förklaringar till billiga flygbiljetter.

Se videon som förklarar budgetbolagens låga flygbiljettpriser.

Wendover Productions har producerat en film som i detalj förklarar varför flygbolag som Ryanair och Easyjet har så låga biljettpriser och svårigheten för de stora nationella flygbolagen att matcha budgetbolagens kostnader.

En detalj som kan förefalla märklig är att lågprisbolagen har nyare och därmed dyrare plan än konkurrenterna. Men de har samtidigt en lägre bränsleförbrukning vilket sänker den totala driftskostnaden.

Budgetbolagens anställer även ung personal i början av sin karriär som inte kräver så höga löner. Enligt videon utbildas även personalen snabbare när det gäller service till passagerarna. Säkerhetskurserna sägs emellertid vara likvärdiga.

Kabinpersonalen har även arbetsuppgifter som inte utförs av kollegerna på de konkurrerande bolagen. Exempelvis toalettstädning och passagerarkontroll innan påstigningen.

En ytterligare detalj som håller ner priset är att exempelvis Ryanair och Easyjet bara håller sig med en typ av plan vilket även det sänker personalkostnaderna och håller nere service- och underhållsutgifterna.

Oftast kan man inte reservera en viss plats i planet. Det ska göra ombordstigningen snabbare men har även en annan fördel. Passagerarna kommer till gaten i god tid för att kunna välja bra platser vilket minskar väntetiderna då antalet eftersläntrare hålls nere.

De stora nationella flygbolagen tvingas ofta trafikera flygplatser med relativt få passagerare. Då målgruppen ofta är affärsresenärer måste destinationerna anpassas till deras krav. Sådana avvägande slipper budgetbolagen. De skapar helt enkelt behov av att komma till en viss (billig) flygplats bara genom att erbjuda låga priser dit.

Kontentan av videon är att man inser de stora svårigheterna för de stora flygbolagen då de måste erbjuda en mycket högre servicenivå än de billigare konkurrenterna.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt