C64-generationen lärde sig koda tidigare än dagens ungdom

2018-01-24 13:56  
En Commodore 64. Foto: IBL

I den allt mer digitaliserade världen är det kanske lätt att tro att de yngsta generationerna ska vara bäst på datorer. Men de som var med under 80-talets hemdatorrevolution lärde sig programmera mycket tidigare än efterföljande generationer.

Det talas ofta om vilken stor betydelse tidiga hemdatorerna som Commodore 64 och Amiga 500 haft för den svenska teknikbranschen. Den bilden bekräftas av en stor global enkätundersökning från företaget Hackerrank.

Rapporten visar att programmerare som var unga på 80-talet är de som var allra tidigast med att lära sig koda, något som uppmärksammats av nyhetssajten Recode.

Av de utvecklare som idag är mellan 35 och 44 år gamla började dryga tolv procent att koda innan de fyllt tio år. I generationen över, de som är mellan 45 och 54 i dag, började nära på hälften, knappa 47 procent, att koda innan de fyllt 16.

Läs mer: Succéspelens magiska kurva

De var "bland de första att lägga händerna på relativt kraftfulla hemdatorer som Acorn Archimedes, TRS-80, Commodore 64 och Apple II", skriver Hackerrank i sin rapport. "De som var unga under pc-revolutionen har en ovanligt stark drift till att lära sig koda på egen hand".

I den så kallade millenniegenerationen ökar åldern stadigt på när unga lärde sig programmera. Knappt var fjärde av utvecklarna som är mellan 25 och 34 i dag började koda innan 16 års ålder, och siffran sjunker ytterligare någon procentenhet för deltagarna i undersökningen som är födda från mitten av nittiotalet och framåt.

Det kanske inte är så konstigt egentligen. Innan moderna operativsystem och internets enorma utbud av program och spel fanns det inte alltid något annat val än att noggrant skriva av ett program, kodrad för kodrad, från en manual eller pc-tidning. Eller kanske rentav skriva sitt eget.

Strutar man i ålderskategorier går det ändå att konstatera att de flesta programmerare börjar koda tidigt i livet. Var fjärde utvecklare började innan sexton års ålder, och hela tre fjärdedelar började innan de fyllt 21.

Simon Campanello

Mer om: Commodore 64

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer