Böjbara 3d-utskrifter

2013-06-03 13:32  
Med ett flexibelt material kan 3d-skrivaren exempelvis tillverka en sko. Foto: Shapeways

Nu finns ett flexibelt material som kan användas i 3d-skrivaren.

De vanligaste materialen för 3d-utskrifter är olika hårdplaster. Men nu har företaget Shapeways introducerat ett  material som kan skriva ut böjbara och flexibla föremål.

Men det säljs ännu inte till dem som vill skriva ut själva. Däremot erbjuder Shapeways att skriva ut föremål från 3d-filer som beställaren laddar upp.

Anledningen är att materialet som heter Elasto Plastic befinner sig i ett "experimentstadie" och fortfarande har en del brister när det gäller värmetålighet, färg, finish och hållfasthet. Det passar inte heller för att skriva ut små föremål.

Fram till 9 juli kan man emellertid beställa 3d-utskrifter och efter en utvärdering ska Shapeways bestämma om de ska behålla Elasto Plastic som ett permanent material.

Den som vill testa får betala omkring motsvarande 150 kronor för en modell som använder tio kubikcentimeter av det nya flexibla materialet. Största storlek på föremål som Shapeways skriver ut på beställning är 30 x 30 x 25 cm.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer