Populärteknik

Blöta böcker i Prag

Högvattenlinjen från 2002 syns änu på hus i Malá Strana. Foto: Kaianders Sempler

I den stora översvämningen 2002 dränktes arkiv och bibliotek i Prag av floden Vltavas vattenmassor. Forskare vid Tjeckiska Vetenskapsakademien har till sist funnit en säker metod att torka och desinficera de tusentals blöta böckerna med mikrovågor.

Publicerad

Sommaren 1648 anlände den svenska armén till Prag. Målet var att inta staden och befria den från sina rikedomar. Trettioåriga kriget led mot sitt slut, så det gällde att sno sig om man skulle hinna roffa åt sig byte för att betala soldaterna med. General Hans Christoff Königsmarck, Sveriges fältmarskalk, intog snabbt Prags slott på Malá Strana, västra sidan om floden Vltava, och beordrade sedan sina trupper att gå över Karlsbron och ta sig in i själva staden. Men vid den stora porten vid brons östra ände var det stopp. Anfallarna slogs tillbaka.

Svenskarna beredde sig på en lång belägring, men tiden var på Pragbornas sida. I början av november kom beskedet att fredsfördrag hade slutits mellan de krigförande parterna i Osnabrück och Münster. Det trettioåriga kriget var äntligen slut, men ännu hundra år senare skulle tyska mödrar skrämma sina barn med att svensken skulle komma och ta dem om de inte var lydiga.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här