Bemannad rymdfärd i ESAs nya program

2008-11-27 11:41  

Bemannade rymdfärder, jordobservation, telekommunikation och raketutveckling i Europa ska finansieras med 100 miljarder kronor de kommande fem åren. Men Sverige ska inte delta i raketprogrammet, vilket drabbar Volvo Aero.

De 18 ministrarna i den europeiska rymdorganisationen ESA enades i går om en budget på 10 miljarder euro, 100 miljarder kronor, för de kommande fem årens rymdverksamhet.

Bland projekten ingår att studera om ESAs transportfarkost ATV kan byggas om så att den kan bli en rymdfarkost som kan ta astronauter till och från rymdstationen ISS.

ATV har gjort en lyckad resa med proviant till ISS under året, och ytterligare resor är planerade sedan tidigare.

Sverige ska fokusera sitt deltagande i ESA på program för jordobservation och telekommunikation. Satelliter som studerar miljö- och klimatfrågor ska utvecklas inom ramen för de här programmen.

Däremot har Sverige dragit sig ur ESAs bärraketprogram. Rymdstyrelsen meddelade redan i början av november att man inte längre tänker köpa de motorkomponenter som utvecklas och tillverkas av Volvo Aero Trollhättan för användning i ESAs Arianeraketer.

I ett pressmeddelande från näringsdepartementet framgår att den svenska synen på bärraketprogrammet är att kostnadsutvecklingen inte är tillfredsställande, och att Sverige och andra länder framfört krav på förändring.

Håkan Abrahamson

Mer om: Rymdprogram ESA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer