PODCAST

Amaras lag: Myten om kvantdatorer

Trion bakom Ny Tekniks nya podcast ”Amaras lag”, från vänster: Viktor Krylmark, Ania Obminska och Simon Campanello. Foto: Unsplash
Trion bakom Ny Tekniks nya podcast ”Amaras lag”, från vänster: Viktor Krylmark, Ania Obminska och Simon Campanello. Foto: Unsplash

PODCAST. Det finns en sak som ”alla” vet om kvantdatorer, att en kvantbit kan vara en etta och en nolla samtidigt. Men det är inte sant. Podden Amaras lag förklarar varför!

Publicerad Uppdaterad

Simon Campanello erkänner att han känner sig smärtsamt utpekad av en seriestripp om kvantdatorer. Den kvantdatorregel han länge lutat sig mot, och som ”alla” känner till, stämmer helt enkelt inte. I det tredje avsnittet av Amaras lag gör han, Ania Obminska och Viktor Krylmark upp med kvantdatormyten.

– Problemet med att förenkla och säga att en kvantbit är ett och noll samtidigt, det är att du får en helt felaktig bild av vad en kvantdator kan göra, säger Simon Campanello.

Intervjuade experter i avsnittet är: Jonathan Jogenfors, säkerhetsexpert på Micro Focus, Martin Leijnse, professor i teoretisk kondenserad fysik vid Lunds universitet och Anton Frisk Kockum, vetenskaplig koordinator vid WCQT på Chalmers.

Prenumerera på Ny Tekniks podcast? Ja! Det gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts

Podbean

Podcast Addict