Opinion

”Regeringen bör bejaka odlat kött – kan revolutionera matindustrin”

Nederländska Mosa Meat tillverkar labbodlat kött. Foto: Mosa Meat
2013 presenterade professor Mark Post och hans forskarlag vid nederländska Maastricht-universitetet världens första hamburgare av odlat kött. Foto: ED/CE/Cultured Beef Website
Jens Holm, Vänsterpartiet. Foto: Riksdagen

DEBATT. Odlat kött har potential att revolutionera livsmedelsindustrin på samma sätt som elbilarna i dag gör med fordonsindustrin. Det är hög tid att vi får en politisk-teknisk debatt om odlat kött även i Sverige, skriver Jens Holm (V), riksdagsledamot.

Klimatkrisen är akut, och alla områden i samhället måste ställa om mot nollutsläpp. Ett ofta bortglömt område är den storskaliga djuruppfödningens utsläpp av växthusgaser, som står för ungefär en femtedel av världens utsläpp. Dessutom tar animalieindustrin stora landarealer i anspråk, förbrukar en stor del av världens färskvatten, har en mycket negativ inverkan på den biologiska mångfalden och leder till stort lidande för miljardtals djur.

Av de skälen har Vänsterpartiet länge verkat för en minskad köttkonsumtion.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här