Opinion

”Jämfört med börsen är solcellerna en lågriskare”

REPLIK. Solcellstekniken är driftsäker och beprövad. Långsiktigt är det ofta en god investering även i Sverige. Alvar Palm, projektledare inom solel, har några tips för den som vill lyckas med solcellsinstallationen.

Jag delar Bo Lindwalls syn på att det finns ett visst onödigt krångel i att skaffa solceller i dag. Samtidigt är solceller en investering med låg risk, och tekniken är driftsäker och underhållsfri. Ett långsiktigt politiskt arbete pågår för att anpassa regelverk för att fler små aktörer enkelt ska kunna skaffa en solcellsanläggning. För den som är intresserad av att skaffa solceller delar jag med mig av några tips nedan.

1. Vänd dig till din kommunala energi- och klimatrådgivare. Detta är en oberoende och kostnadsfri tjänst som finns i de allra flesta kommuner. Vi (de regionala energikontoren och Energimyndigheten) är nu mitt uppe i en större insats för att stärka energi- och klimatrådgivningens kunskaper om solcellstekniken. Detta för att svara mot det behov av stöd som finns hos små aktörer som funderar på att skaffa solceller. Rådgivaren kan se över dina möjligheter att skaffa solceller, vara ett stöd vid offertgranskning, m.m.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här