Opinion

”Framtidens energiomställning kräver gaskraft”

Johan Zettergren, VD Swedegas Foto: Swedegas
Maria Malmkvist, VD Energigas Sverige
Mats Flenhagen, Divisionschef Power & Gas Siemens AB Foto: Peter Ericsson

DEBATT. Utmaningen i ett förnybart energisystem handlar om att kunna lagra och effektivt balansera systemet. För att klara det måste vi ta tillvara de möjligheter som gasen kan erbjuda, skriver tre branschföreträdare.

År 2040 ska Sverige ha 100 procent förnybar elproduktion. Samtidigt kommer kärnkraften gradvis fasas ut, i vilken takt är dock ännu osäkert. Detta kommer att få konsekvenser för dagens energiförsörjning och för att klara denna osäkerhet måste energisystemet bli mer flexibelt. Hur ska det gå till? Vad kan marknaden klara av själv och vilka politiska styrmedel behövs?

I början av året levererade den parlamentariskt tillsatta Energikommissionen ett antal förslag i ett försök att ge svar på dessa frågor. Även om slutsatserna utgör grunden för långsiktiga spelregler för energibranschen saknas heltäckande svar på hur den framtida effektproblematiken ska lösas. Politikerna förlitar sig istället på att ökad flexibilitet på användarsidan – där slutkunden ska effektivisera sin energianvändning genom teknikutveckling – och att en ökad andel förnybar elproduktion ska lösa problemet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här